Sveriges finaste nyproduktion 2017?

Under hösten 2017 lät vi våra medlemmar nominera byggnader till Arkitekturupprorets planerade finpris. Tyvärr fick vi inte in tillräckligt många eller bra kandidater för 2017 års finpris och avvaktar därför tills det börjar ritas och byggas av samma klass och kvalitet som på kontinenten. “Close, but no cigar” skulle man kunna säga. Dock vill vi ändå lyfta fram de små framsteg som gjorts bort från den rådande brutalkubismen och skapa en omröstning om finaste nyproduktion från 2017.

Omröstningen håller på fram till den 15 mars 2018, sedan presenterar vi 10-i-topp.

UPPDATERING 2018-03-15: Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om prisutdelningarna på Kalkon-galan 2018.

Nedanför följer länkar till senare års tävlingar

Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!

Nedanför följer de nominerade, dvs byggnader färdigställda år 2017.

1. BRF Fars Hatt 37, Västra gatan i Kungälv (Peter H. Lohr, Scandinavian Homes, 2017) 

Är BRF Fars Hatt i Lysekil Sveriges finaste nyproduktion 2017?
Här ser man hur väl det grå huset passar bland de låga trähusen längs Västra gatan.

På Västra gatan 52 i Kungälv byggdes 2017 två trähus mitt i stadens historiska stadskärna, ett grått hus mot gatan och ett falurött på gården. De smälter så väl in i skala, material och färg att man knappt ser att de är nybyggda, Här har man rådgjort med Bohusläns Museum för att anpassa byggnaderna till den välbevarade äldre miljön. Byggherre är Scandinavian Homes AB, ett Irland-baserat kataloghusföretag med fabrik i Lysekil, startat av ett svenskt par som specialiserat sig på passivhus med traditionellt formspråk. Husen är byggda i rent trä, målade med linolja och isolerade med återvunnet tidningspapper.

2. Café Elins Bakgård, Arvika (2017)

Är caféet Elins Bakgård på Magasinsgatan i Arvika Sveriges finaste nyproduktion 2017?

Caféet Elins Bakgård i Arvika, staden där man gärna anpassar istället för att bryta av. Det är byggt i trivsam traditionell stil, även inuti.  “Jag ville ha en gammaldags atmosfär med inslag av konsthantverk”, säger caféägaren Elin Göransdotter Järnesund i NWT.

3. Åbergsleden 6 i Boden (Wiksténs Fastigheter, 2017)

Är Åbergsleden 6 i Boden Sveriges finaste nyproduktion 2017?

Tro det eller ej men detta är ett bostadshus byggt 2017 i Boden. Åbergsleden är ett anrikt bostadsområde sedan början av 1900-talet och skapades för boende till officerare vid artilleriregementet A8. Därav det strama klassiska formspråket, som man velat behålla. Byggkostnaden var 45 miljoner kronor och inuti finns nitton hyreslägenheter till en skälig hyra. Huset ersätter en äldre nedbrunnen byggnad, men är en total nykonstruktion från grunden. Då bygget blev en succé kommer en liknande att uppföras precis intill. Mer information och fler bilder finns i vårt tidigare blogginlägg om detta nybygge.

4. Kvarteret Väduren i Nora (KBB Fastigheter)

Är de nya lägenheterna i centrala Nora Sveriges vackraste nyproduktion?
Är Kvarteret Väduren i Nora Sveriges finaste nyproduktion 2017?

KBB fastigheter har precis färdigställt nya lägenheter mitt i centrala Nora. Nora är ju en av Sveriges bäst bevarade trästäder med en helt unik stadskärna. Rivningshysterin nådde aldrig denna idyll och därför är vi tacksamma över att deras nyproduktion harmoniserar med övrig bebyggelse. Det nya kvarteret på Kungsgatan 5 innehåller 12 lägenheter .

5.  Majstången, Kungsladugård, Göteborg (JM, 2017)

Är JM:s landshövdingehus Sveriges vackraste nyproduktion?
Är Majstången Sveriges finaste nyproduktion 2017?

I området kring Mariaplan, i det pittoreska Kungsladugård, bygger JM 79 nya bostäder. JM är en av de stora monopolbyggjättarna i Sverige som normalt är ökända för att masskopiera samma låda om och om igen i hela Sverige med mottot “fasaden spelar ingen roll eftersom vi kan sälja byggnaden ändå”. Därmed är det trevligt att de nu försökt anknyta lite till Göteborgs unika byggnadstradition. Ett äkta landshövdingehus ska bara ha tre våningar, varav den nedersta i sten och de två översta i trä, men ändå ett steg på vägen mot återkomsten av denna omtyckta byggnadstyp.

6. BRF Eklundshov 1, Uppsala (Rikshem, 2017)

Är Brf Eklundshov 1 i Uppsala Sveriges finaste nyproduktion? [foto Mimmi Mattsson]
Även Uppsala har just fått ett nytt falurött landshövdingehus som ska ska matcha de befintliga hyreshusen i området vid Eklundshovsvägen nära Universitetet och Fyrisån.

Brf Eklundshov1, entré-sidan [foto Mimmi Mattsson]
• Restaurangtillbyggnaden Regi på Palladiumbiografen i Arvika (Anders Rundh, 2017)

Är tillbyggnaden till biografen Palladium i Arvika Sveriges vackraste nyproduktion?
Är restaurang Regi i Arvika Sveriges finaste nyproduktion?

Biografpalatset Palladium i Arvika byggdes 1925 i stram nordisk klassicism. Under samma tak finns även restaurang Regi som utvidgades 2017 med en tillbyggnad som väl anpassar sig till stilen på det ursprungliga huset. Inredningen är inspirerad av art deco med handgjorda dörrar.

8. Warbergs Mejeri på Prästgatan i Varberg (Jan Askåsen, 2017)

Är Warbergs Mejeri på Prästgatan i Varberg Sveriges finaste nyproduktion 2017?

Fasaden är av tegel och huset vill gärna knyta an till de övriga husen längs Prästgatan i Varberg. Byggnaden ersätter en historisk träbyggnad som brann ner sju år innan det här nya huset stod klart. Går man nära så ser man att det är helt nytt med standarddetaljer och inredningen i lägenheterna är toppmodern. Ändå vill man med detta lyfta lite på hatten åt historien och inte bryta av alldeles för mycket mot den välanpassade lokala kontexten. Det är arkitekt Jan Askåsen som ritat huset i samarbete med Tage & Söners koncernchef Kenneth Andersson och stadsarkitekt Maria Söderlund. Mer information och fler bilder finns här (bläddra en bit ner).

9. Kvarteret Gesällen i Kalmar (White Arkitekter, 2015-2019?)

Är "Kvarteret Gesällen" i Kalmar Sveriges vackraste nyproduktion?
Är “Kvarteret Gesällen” i Kalmar Sveriges finaste nyproduktion 2017?

Kvarteret Gesällen i Kalmar innehåller nya moderna hyreslägenheter som är en sorts hybrid av funkis och traditionell Hansa-stil. En tulipanaros kanske, men sadeltaken och de varierade färgerna gör att det ändå smälter bra in i den gamla stadskärnan. Kvarteret är överraskande nog ritat av landets ledande lådmakare White Arkitekter. Ett litet steg i rätt riktning som kanske inte är perfekt, men bättre än deras sedvanliga grå brutalkubism. Mer information och fler bilder finns på följande sida under inläggets kommentarer: Klicka för att komma till inlägget på vår Facebooksida.

10. Kvarteret Tvärpilen i Kivik (Ronander & Laursen Arkitekter, 2017-2018)

Är kvarteret Tvärpilen i Kivik Sveriges finaste nyproduktion 2017? (foto: Henrik Nordström)

Kvarteret Tvärpilen består av 12 parbyggda gatuhus, 16 bostadsrättslägenheter och 4 friliggande villor, med bostäder från 74 till 146 kvm, i traditionell stil. Merparten av bostäderna uppförs under 2017-2018 och de första är redan färdigbyggda och visas exempel på här. Projektet har satsat på miljötänkande med solpaneler och ett eget reningsverk för avloppet. Namnet Tvärpilen kommer från ett fornfynd som hittades under en arkeologisk utgrävning i kvarteret.

11. BRF Martallen i Midsommarkransen, Stockholm (Brunnberg & Forshed, 2017).

BRH Martallen, Midsommarkransen – de fyra husen i mitten (rendering: Brunnberg & Forshed, 2017)
Är brf Martallen i Midsommarkransen Sveriges finaste nyproduktion?
Är BRF Martallen Sveriges finaste nyproduktion?

BRF Martallen består av fyra ihopbyggda hus som i både skala, färg och formspråk anpassar sig till den omgivande äldre bebyggelsen i jugend-stil och tidig funkis. Ett stort plus för att man på detta sätt försöker fylla ut kvartersstaden som präglar denna trivsamma närförort.

12. “Väv” i Kvarteret Trehörningen, Norrköping (Spridd och ETAT)

Är “Väv” i kvarteret Trehörningen i Norrköping  Sveriges finaste nyproduktion 2017?

Äntligen har man börjat fylla igen de sista öppna såren efter den enorma rivningsvåg som utplånade mer än halva Norrköpings innerstad med sina vackra och välbyggda stenhus. Riktiga stadskvarter bestående av bostadshus med lokaler i gatuplan fyller nu igen de trista grusparkeringar som har dominerat Västgötebacken. Ett av de intressantare tillskotten undr 2017 är Trehörningen, i krämvit ny-art deco med en dekorativt vågig betongfasad samt dörr- och fönsteromfattningar i mässing vilket ger ett lite lyxigt intryck.


Låt oss hoppas att 2018 blir det år då vi äntligen kan hålla en riktig tävling om Sveriges vackraste nyproduktion och dela ut vårt väntande finpris.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

4 svar på ”Sveriges finaste nyproduktion 2017?”

 1. Flera fina byggnader, men jag blev lite förvånad över att se Trehörningen/”Väv” på listan. Byggherren har gjort så många ändringar av det ursprungliga tävlingsbidraget, som man vann arkitekttävlingen med, att byggnaden tappat mycket av den karaktär det annars skulle ha haft. Byggherren fick “böta” en ansenlig summa för de ändringar de gjort utan lov.

  Fasaden är t.ex. putsad istället för i obehandlad vitbetong. Balkongräckena är enkla glasskivor i stället för vertikala stålribbor. Fönstren är bara hälften så breda och är därför inte längre kvadratiska som menat. Torndelen är förhöjd så att den får en oproportionerligt hög bjälklagshöjd jämfört mot de andra våningarna. Bottenvåningens fasad är utförd i terrazzo istället för vitbetong. De uppstickande brandgavlarna (som är väl synliga) är slätputsade istället för i samma vågformade material som framsidan.

  (Tror f.ö. att fönster- och dörromfattningarna är i gul-eloxerad aluminium, inte mässing.)

 2. Nr 8. Warbergs mejeri.
  Vid första anblicken kan man allvarligt tro att det är ett gammalt hus. Det är så skickligt gjort! Grundstenar som är så vackert istället för betong, fönstrens övre välvda bågar, olika storlekar på fönsteren och fasadens olikfärgade tegel som gör hela huset levande. Klar vinnare!

 3. 4! Därför att det är en hustyp det revs mycket av. Den bidrar med ett lugn. En arkitektur som är lagom diskret för att kunna byggas överallt.
  Materialval är ett stort plus, samarbete med t ex museum ett måste. Många är de hus som arkitekten tror har ett gammalt och rätt utseende men som bara blir en ful parodi. Då föredrar jag en mer ärlig låda.
  Linoljefärg, tegeltak och slamfärg kommer man långt med, t o m ett modernt spektakel kan se harmoniskt och nästan vackert ut med detta! Medans ett betongtak sabbar allt, gammalt som nytt. Så jag hoppas att det valt tegel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.