Poundbury – En helt ny stadsdel i klassisk tappning

Nyproduktion i Poundbury
Nyproduktion i Poundbury

En helt ny stadsdel i klassisk tappning

Det ljusgröna huset på bilden ovan är helt nybyggt i brittiska Poundbury, som är en mindre “urban extension” eller utbyggnad med några tusen invånare i staden Dorchester. Så gott som alla byggnader i Poundbury är uppförda under 2000-talet och stadsdelen växer fortfarande. I oktober 2015 åkte några personer från Arkitekturupprorets styrelse dit på studiebesök och njöt av att beskåda vacker nyproduktion i klassisk tradition. Tyvärr var dagen molnig, vilket kan ses på våra egna bilder. Bilderna med blå himmel fick vi tillstånd att återge från vår officiella gudie på plats.
Några av de vackraste byggnaderna i Poundbury är ritade av arkitektfirman Quinlan and Francis Terry LLP Architects – www.qftarchitects.com

Den nya paradbyggnaden på Queen Mother Square i Poundbury
Den nya paradbyggnaden på Queen Mother Square i Poundbury

Quinlan and Francis Terry LLP Architects har två sidor på Facebook som är värda att gillas för den som vill se bilder på vacker nyproduktion. Sonen Francis Terry finns på: www.facebook.com/ftanda.co.uk/?fref=ts och fadern Quinlan Francis finns på: www.facebook.com/qftarchitects
Arkitekturupproret arbetar på att bjuda in dessa stjärnarkitekter för att vara med och tävla om att få genomföra något större byggprojekt i Sverige. Bilden ovan visar Quinlan and Francis Terry LLP Architects nya paradbyggnad på torget Queen Mother Square i Poundbury. Bilden här under visar hotellet och puben The Duchess of Cornwall Inn som invigdes 2016 på samma torg.

Byggnaden till höger kallas "The Duchess of Cornwall Inn" och invigdes under 2016 som hotell samt pub.
Byggnaden till höger är hotellet och puben The Duchess of Cornwall Inn som invigdes 2016

Poundbury har byggts på mark som tillhör den brittiska kungafamiljen och prins Charles har varit pådrivande under hela planerings- och byggprocessen. Under en stor del av sitt liv har prins Charles uttalat sig mycket hårt mot den fula efterkrigsarkitekturen samtidigt som han har kämpat för utökad nyproduktion i klassisk tradition. Mycket på grund av hans engagemang ligger Storbritannien långt före Sverige när det handlar om vacker nyproduktion. Prins Charles förespråkar så kallad nyurban stadsplanering och därtill varierad arkitektur. Arkitekturen i Poundbury är mycket varierad och har tillkommit genom att ett större antal arkitekter har varit inblandade i skapandet. På plats är känslan av idyll ganska påfallande. Nyurbanism är steget efter lådmodernism. Istället för friliggande punkthus strävas det efter väl definierade stadsrum samt en omväxlande stad till både utseende och funktion. Detta genom att blanda bostäder med parker, butiker, tjänster och andra typer av smärre arbetsplatser. Inspirationen kommer från kontinentaleuropas historiska stadskärnor. Nyurbanism strävar efter småskalighet och möjligheten att kunna röra sig i stadskärnor till fots. Mer information om nyurbanism hittas här: https://www.arkitekturupproret.se/2017/04/09/nyurbanism/

Bostäder i Poundbury.
Nybyggda bostäder i Poundbury
Nya bostäder med butiker i bottenplan.
Nya bostäder med butiker i gatuplanet

Bilderna visar hur arkitekterna bakom Poundbury vill göra den ännu ganska begränsade stadsdelen så levande som möjligt genom att lämna utrymme för butiker och restauranger i byggnadernas gatuplan.

Nya bostäder med butiker i bottenplan
Nya bostäder med butiker i gatuplan

Poundbury är inte någon bilfri stadsdel men utformad så är att man enkelt ska kunna ställa bilen och hellre välja att promenera. Hastigheten hålls nere genom att gatorna är svängda och inte så långa.

Poundbury ska bli en nära på bilfri stad.
Poundbury är inte tänkt att domineras av biltrafik

Här nedan visas ett några år gammalt flygfotografi av stadsdelen Poundburys omfattning. Sedan bilden togs har området i bildens vänstra kant byggts ut och det är här som torget Queen Mother Square växer fram. Byggplatserna till höger i bilden är idag färdiga kvarter och omfattar de två torg som syns på bilder längre ner. Det finns gott om mark runt Poundbury som kan användas för ytterligare planer på att expandera stadsdelen.

Flygfotografi som visar Poundburys omfattning.
Flygfotografi som visar stadsdelen Poundburys omfattning

Den vanligaste byggstilen i Poundbury kan ses som typisk klassisk brittisk stadsarkitektur som kulminerade från 1700-talet och fram till början av 1900-talet.

Arkitektur i Poundbury
Arkitektur i Poundbury

Ungefär var tionde byggnad är lite mer spännande och påkostad.

Ungefär var tionde byggnad är lite mer spännande.

Ungefär var tionde byggnad är lite mer spännande och påkostad

Planen är att Poundbury ska ha flera torg som ska fungera som mötesplatser.

Ett av Poundburys många torg
Ett av Poundburys torg

En av Poundburys mataffärer. Ingen köplada i sikte.

En av Poundburys mataffärer.
En av Poundburys mataffärer

 

Brandstationen i Poundbury

En svensk bank har öppnat filial vid ett av de nya torgen.

Handelsbanken i Poundbury
Till höger ses svenska Handelsbanken i Poundbury

Byggnaden som kallas för Royal Pavillion ska innehålla tjugo lägenheter och uppförs vid torget Queen Mother Square. Bilden nedan visar hur det är tänkt att se ut när det är klart och ett inlägg kommer att publiceras så fort vi har en bild på den färdiga byggnaden.

Den kungliga paviljongen är under konstruktion.
Lägenhetskomplexet Royal Pavillion är under konstruktion

Avslutningsvis en bild från den lokala matfestivalen. Poundbury är ingen död förort eller sovstad utan har skapats för att kunna utveckla sitt eget liv.

Matfestivalen i Poundbury.
Matfestivalen i Poundbury

VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook
Besök vår aktiva Facebookgrupp här.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

4 svar på ”Poundbury – En helt ny stadsdel i klassisk tappning”

  1. The Town of the future; with happier and healthier people when the buildings breathe of beauty and the cars gets banned.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.