3D-printade hus kommer skapa vacker arkitektur
Ja, tro det eller ej men de här husen är verkligen printade av en 3D-skrivare.
Ett kinesiskt företag har utvecklat en metod som på ett billigt sätt kan massproducera hus med hjälp av en enorm 3d-skrivare och återvunnet material. Arkitektur kan åter bli vacker och vem som helst med en 3D-printer kan hädanefter kalla sig arkitekter.
Även i Amsterdam pågår försök med att bygga hus med 3D-skrivare. Holländarna använder en metod där huset byggs på plats och plastbitar fogas i varandra som lego.
Saxat från tidskriften Veckans affärer: “Den kinesiska metoden använder sig inte av plast, och huset byggs inte på plats utan de olika delarna skrivs ut var för sig i en fabrik och sedan sätts de samman till ett hus. Delarna består av en sorts cement, återvunnet konstruktionsmaterial och restmaterial från industrin. Delarna byggs, precis som i traditionell 3D-printing, lager för lager tills de är klara.
Metoden ger möjlighet att ta hänsyn till isolering, kablage, fönster och avlopp och att lägga till dessa när skelettet är klart. Ett enskilt hus kostar drygt 31 000 kronor att bygga och i processen krävs ytterst lite mänskligt arbete. Husen har en yta på drygt 200 kvadratmeter.
Företaget har arbetat i flera år med att utveckla metoden och har 77 kinesiska patent på olika byggnadsmaterial och metoder.
3D-skrivaren som användes är över 150 meter lång, 10 meter bred och 6 meter hög. Företagets vd Ma Yihe berättar att de köpte delarna till 3D-skrivaren utomlands och satte sedan samman dem i en fabrik i Suzhou. Han hoppas att metoden ska erbjuda ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt att bygga hus.
WinSun förutspår att metoden kan spara byggföretagen uppemot 50 procent av kostnaderna och Ma Yihe har högtflygande planer på att bygga 100 fabriker över hela Kina.”
Detta inlägg har tidigare publicerats på Arkitekturupprorets Facebooksida av Edvard Erik Persson
Klicka här för att ta del av Arkitekturupprorets flöde av inlägg och diskussioner på Facebook
Klicka här för at komma till Facebookgruppen Nyproduktion i klassisk tradition