Malmömoderaterna önskar riva historisk byggnad i kvarteret S:t Gertrud

Capture

På 1980- och början av 90-talet var det ofta Malmös socialdemokrater som fick kritik av moderater och folkpartister för rivningar av historiska byggnader i staden. Moderaterna hade då Joakim Ollén och Johan Bengt-Påhlsson. Folkpartiet hade Kerstin Tyrstrup. Samtliga politiker med stort engagemang i stadsbyggnadsfrågor. Nu är rollerna ombytta. Idag är det Malmömoderaterna och Folkpartiet (numera Liberalerna) som vill riva hörnhuset i kv. S:t Gertrud från 1860-talet medan  socialdemokraterna tillsammans med de rödgröna vill att det ska få vara kvar.  Även Sverigedemokraterna vill riva. Huset ligger i hörnan Norra Vallgatan och S:t Gertrudsgatan. Skånska Dagbladet vill riva för att bygga ett hotell i 1960-talsstil. Den politiska majoriteten säger alltså nej men  ärendet ska ut på en ny remiss och kommer åter upp på stadsbyggnadsnämndens majsammanträde.

Arkitekturupproret har varit en av de drivande som kampanjat mot rivningen.

11046681_10153005066653692_5802177240067210994_n
Antalet hotellrum påverkas knappt alls av om huset bevaras. Det aktuella huset, inramat i rött,  upptar endast en liten del av tomten. Inramat i grönt, relativt ny bebyggelse och parkering som kan ge plats för en ny hotellbyggnad. Inramat i gult, befintlig byggnad som avses att byggas om till hotelldel.

masterjohan1

Bygg gärna ett hotell men låt hörnhuset få vara kvar och bli en del av det nya hotellet. Låt den nya delen inspireras av Hotel Mäster Johan som fick Malmö stadsbyggnadspris 1991 istället för ännu en nyfunktionalistisk låda.

Gå gärna in på Malmömoderaternas FB-sida och berätta vad du tycker: https://www.facebook.com/pages/Malm%C3%B6moderaterna/251937791536366?fref=ts

Säg också din åsiktpå MUF i Malmös FB-sida: https://www.facebook.com/MalmoMUF/reviews/

Och på Malmömoderaternas kansli: https://www.facebook.com/pages/Moderaterna-Kansliet/166113053506683

Jörgen Sundström

Vi som är emot skånskans rivning och stämning av skattebetalarna

Klicka här för att ta del av Arkitekturupprorets flöde av inlägg och diskussioner på Facebook

Klicka här för at komma till Facebookgruppen Nyproduktion i klassisk tradition

Skönhetsrådet 2.0 – För vackrare städer i Sverige

Stoppa förfulningen av våra städer

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Ett svar på ”Malmömoderaterna önskar riva historisk byggnad i kvarteret S:t Gertrud”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.