Vilken huvudstad uppför bäst nyproduktion? Jämför och bestäm själv!

Denna vackra nya byggnad i Berlin är Arkitekturupprorets frontbild sedan starten.
Denna vackra nya byggnad i Berlin är Arkitekturupprorets frontbild sedan starten.

Vill du diskutera detta inlägg så har det fått en egen tråd i vår Facebookgrupp: Klicka här för att se

Vilken huvudstad uppför bäst nyproduktion, Berlin eller Stockholm? 

Vilken huvudstad bygger vackrast, Berlin eller Stockholm?
Vilken huvudstad bygger vackrast, Berlin eller Stockholm?

Till vänster syns Palais Kollebelle i Berlin, ritat av arkitektfirman Marc Kocher Architekten och färdigbyggt 2009. Till höger syns ett ganska typiskt svenskt nymodernistiskt hus så som det oftast har sett ut sedan början av 2000-talet. I detta fall i Stockholmsstadsdelen Älvsjö, byggt 2013. Längst ned hittar ni en större bild av byggnaden i Älvsjö.

Allt som byggs i Tyskland och Berlin ser ju naturligtvis inte ut som på bilden till vänster. En hel del modernistisk arkitektur uppförs även där. Jämförelsen Tyskland-Sverige respektive Berlin-Stockholm är ändå intressant då den påvisar de brister som finns på den svenska byggmarknaden. I Tyskland finns det många alternativ till modernistlådorna vilket vi har visat i vår Facebookgrupp i snart två års tid. I Sverige är alternativen extremt få, än så länge i alla fall. Det tyska exemplet visar att det med ganska enkla medel går att skapa vackra och tidlösa byggnader. Även om det är mycket annat som också måste till för att få en levande gatumiljö som exempelvis lokaler i bottenplanet, flöden mm. så betyder fasadernas utformning mycket för helhetsintrycket.

Vad kostar det då att köpa en lägenhet i detta Berlinpalats? För det måste väl ha varit väldigt dyrt att bygga så här fint? För en 4 på 118 kvm fick du 2009 betala ca 2,9 miljoner SEK, jämför gärna med Stockholm! Med denna jämförelse vill vi visa att vacker arkitektur inte behöver kostar mer än en låda. Här är fler bilder på byggnaden och dess gårdsbyggnad.

Denna vackra nya byggnad i Berlin är Arkitekturupprorets frontbild sedan starten.

 

Området i Berlin sett uppifrån.

kollebelle-1

kollebelle-2

kollebelle-3

kollebelle-4

Gårdsbyggnaden
Gårdsbyggnaden
Gårdsbyggnaden
Gårdsbyggnaden

KolleBelle43

 

10_6

Gården
Innergården

För att också ge Stockholmslådan en chans kommer här ytterligare en bild från en annan vinkel. Vilken blev din favorit?

Stockholmsbyggnaden från en annan vinkel
Stockholmsbyggnaden från en annan vinkel

 

VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår aktiva Facebookgrupp här.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.