Bygger vi det folk vill ha? Arkitekturupproret i Fastighetstidningen

Sigfridshäll är namnet på palatset som IT-entreprenören Björn Sundeby vill bygga i Växjö. Tyvärr försöker modernister stoppa bygget.
IT-entreprenören Björn Sundebys vill bygga detta palats i Växjö. Tyvärr försöker modernistarkitekter stoppa bygget.

Bygger vi det folk vill ha? – Arkitekturupproret i Fastighetstidningen

Nej säger vi och det uppmärksammas idag i senaste Fastighetstidningen. Börjar branschen äntligen få upp ögonen för Arkitekturupproret? Läs artikeln i sin helhet genom att klicka här.

Vill du diskutera detta inlägg så har det fått en egen tråd i vår Facebookgrupp: Klicka här för att ta dig dit.

Några intressanta citat att fundera över:

Michael Diamant är en av de upprörda i Arkitekturupproret. Han sitter i styrelsen men har inte någon koppling till fastighetsbranschen. Engagemanget säger han beror att det finns ett så kompakt motstånd mot att bygga det som folk tycker är vackert och efterfrågar.”… “Det finns ingen annan bransch som ignorerar brukarna såsom fastighetsbranschen. När det gäller bilar, kläder eller nästan vilken vara som helst jobbar man aktivt med att appellera till våra känslor, men i byggandet struntar man i det helt och hållet.”

Också en känd svensk arkitekt verkar först ställa sig på vår sida då hon säger: “de har ju rätt i att många nyproducerade hus är enformiga och likriktade med brist på omsorg av detaljer och material.” Tyvärr visade det sig att Emma Jonsteg, vd och arkitekt på Utopia föredrag sterila betonglandskap med ett rymdskepp i mitten. Om hon får välja ska det se ut så här:

foto12-1024x456
Sterila betonglandskap med ett rymdskepp i mitten tycker Utopias VD Emma Jonsteg är bra arkitektur.

Björn Sundeby som kämpar för att få bygga en klassiskt inspirerad byggnad i Växjö berättar att:

“– Jag tog kontakt med arkitekter och förklarade vad jag ville ha, men de kom tillbaka med skisser på modernistiska fyrkantiga lådor. En av arkitekterna sa helt frankt att jag aldrig kommer hitta någon som ritar ett sådant hus.” Ännu är det inte klart om Sigfridshäll blir av. I skrivandes stund finns inget bygglov och Björn Sundeby tror att det kan stupa hos länsarkitekten. 15 lokala arkitekter har redan i ett öppet brev till byggnadsnämnden kallat projektet för bombastiska teaterkulisser. Men stödet säger Björn är stort hos de lokala politikerna och allmänheten

Det finns ett starkt motstånd från arkitektkåren mot all arkitektur i klassisk stil: När Stena Bygg försökte bygga klassiskt blev de stoppade av sina arkitekter som menade att.

“– Arkitekterna sa att det blir en pastisch och då blir man som fastighetsägare osäker på om man ska lägga stora summor på något som man inte är helt säker på om det fungerar.”

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

2 svar på ”Bygger vi det folk vill ha? Arkitekturupproret i Fastighetstidningen”

  1. Jag tycker Björns palats ser fullkomligt fantastiskt ut!

    Jag hoppas han får igenom det. Kanske inte blir hyresrätter då, men men… 🙂

    /Nabil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.