Går det att bygga nytt och modernt, men ändå vackert?

 

Ny och modern, men ändå vacker arkitektur i Ukraina.

Går det att bygga nytt och modernt, men ändå vackert?
I Ukrainas huvudstad Kiev byggdes nyligen det här designhotellet som kallas “Eleven Mirrors”. Byggnaden kan ses som en kompromiss mellan modernister och traditionalister. Vad kan man då kalla denna nya stil? Modern jugend? Postpostmodernism? Neo Art deco? Futuristisk tradition? Kan vi nöja oss med att kalla byggnaden vacker och rentav också påstå att den är nyskapande?

Närbild på hotellets fasad.
Närbild på hotellets nyskapande fasad.

Samtidigt i Sverige – arkitekturens u-land
Samtidigt och mittemot Stockholms centralstation byggdes detta bakåtsträvande och särdeles tråkiga lådhotell. Som man kan se på bilden nedan, var det under byggtiden svårt att avgöra var byggbarackerna slutade och det eländiga schabraket började. Vad är det som gör att Sveriges arkitekter fortfarande håller sig kvar i 1960-talets förlegade formspråk? Varför vågar inte svenska arkitekter blicka utomlands och låta sig inspireras av det som byggs där?

Nya Continental i Stockholm. Bakåtsträvande och ful arkitektur.
Nya Continental i Stockholm. Bakåtsträvande och ful arkitektur som knappt går att skilja från byggbarackerna som står framför.

Bilden nedan visar också att nya hotell Continental plagierar en redan befintlig och väldigt tråkig stockholmslåda från 1960-talet. När arkitekterna upptäcks med byxorna nere kan de inte längre kalla sina pastischer för “nyskapande”. Var kopieringen ett medvetet val i det här fallet?

Nya hotell Continental är en pastisch eller kopia på en byggnad från 1960-talet.
Nya hotell Continental är en pastisch eller nästan en kopia på en byggnad från 1960-talet.
Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Ett svar på ”Går det att bygga nytt och modernt, men ändå vackert?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.