Bath bygger för framtiden

Bath bygger för framtiden

Lika viktigt som att det utbildas nya klassiska arkitekter är det att det finns en politisk vilja att bygga klassiskt. Den engelska staden Bath har sedan åtminstone början av 2000-talet konsekvent försökt återställa de modernistiska skador som åsamkats under 1960-talet och förhindra att nya uppstår. Kanske mest uppmärksammat är omdaningen av den tidigare avskydda bussterminalen 2009, men projekten är många i staden.

En tidigare förskräcklig brutalistisk busstation omvandlades till en behaglig klassisk utomhusgalleria.

Om byggherren inte vill bygga i klassisk tradition måste byggnaden åtminstone smälta in såpass bra att den inte stör världsarvet med “kontraster”. Nyligen revs en hel gatusträcka med modernistiska kontorshus från tidigt 1960-tal för att ersättas med ett vackert studenthem kallat “Green Park house”. Bygget blev färdigt hösten 2016 och visar att studentboende inte behöver vara liktydigt med studentbaracker.

Modernism ersätts med framtiden!

Arkitektfirma var modernistiska Stride Treglown Ltd men beställare klassiskt orienterade Berkeley Homes. Projekten är som sagt många och fokuserar på att skapa en mer enhetligt klassisk stad vilket är vad både innevånarna och turisterna vill ha. Bath har “funnits på kartan” länge nog men satsar på att stärka sitt varumärke ytterligare.

 

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Ett svar på ”Bath bygger för framtiden”

  1. Hvor reduserte ville ikke disse nydelige nybyggene vært uten smårutede vinduer: http://www.iwritewordsgood.com/apl/patterns/apl239.htm

    APL har forresten 40-års jubileum i år. Hvorfor har ikke AU feiret dette? Tross alt snakker vi her om verdens mest solgte arkitekturbok!

    Ellers har Gjøvik blitt universitetsby, og nå spekuleres det i å bygge stygge utleiekomplekser til studentene. Burde vi ikke heller ønske alle disse nye studentene som nå kommer til byen vår velkomne med litt vakker, klassisk arkitektur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.