Hängivna medborgare skapade eget motförslag

Det ska byggas nytt vid Tyresö Slott. Invånare i kommunen har dock riktat kritik mot det faktum att det bara finns ett enda, förstås modernistiskt, förslag. När politikerna inte lyssnade på kritiken tog några medborgare saken i egna händer genom att skapa ett motförslag och hålla en omröstning. Nästan samtliga valde det alternativa förslaget (Bild 2). 

Det ska byggas nytt vid Tyresö Slott. Bild nummer 1 visar arkitektbyrån SandellSandbergs förslag. Bild nummer 2 visar medborgarnas eget motförslag.

När detaljplanen för nybyggnation vid Tyresö Slott presenterades så reagerade många av kommuninvånarna negativt. Reaktionerna berodde dock inte så mycket på faktumet att det ska byggas, utan kanske framförallt på det man menade var bristfällig arkitektur. Hela 123 yttranden kom in varav 120 var negativa. I en artikel uttalar sig Heinz Sjögren, som är en av grannarna:

– Vi medborgare drabbas av är en likgiltighet, eftersom det inte spelar någon roll vad man har för åsikt, att de inte räknas och körs över.

Istället för att ge upp valde dock några av medborgarna att skapa ett motförslag. Bild nummer ett är skapad av arkitektbyrån SandellSandberg och bild nummer två föreställer medborgarnas eget förslag. Dick Sjöström startade sedan en omröstning där man fick välja mellan de två förslagen. Omröstningen ägde rum i Facebook-gruppen Aktuella Händelser Tyresö med 17 000 medlemmar och man röstade genom att lägga en kommentar. I skrivande stund har cirka 800 röstat och nästan samtliga väljer alternativ nummer två.

– När hundratals människor röstar emot, och bara ett tiotal röstar för kommunens förslag så visar det ett starkt motstånd man inte kan blunda för. Det är en jättestark indikation på vad invånare tycker om förslaget enligt detaljplanen, säger Dick Sjöström.

Tyresö Slott ägs idag av Nordiska Museet uppfördes under 1600-talet.

Enligt Dick Sjöström har politikerna avfärdat kritiken som “godtycklig smak”. Han ifrågasätter detta då han menar han att ingen av de han talat med anser att arkitektbyråns förslag passar in. Dick menar också att han är förvånad den gigantiska klyfta som han menar finns mellan politiker, byggherrar och arkitekter. Denna klyfta gjorde sig milt sagt tydlig då en politiker tvingades avgå efter att ha hotat kommunmedlemmar i en mejlkonversation.

Borggårdscaféet vid Tyresö Slott

Även arkitektbyrån SandellSandberg har uttalat sig om motförslaget genom sin presskommunikatör David Eliasson. De valde dock att fokusera på att medborgarnas förslag har fyra våningar istället för fem och dessutom saknar hiss. De påpekade också att bild nummer ett är gammal och inaktuell. Uttalandet bemöts kritiskt av Dick Sjöström:

-Hur kan man förvänta sig att en amatör på sin fritid ska kunna leverera ett förslag som man ska kunna börja bygga efter direkt? Vi har ju vanliga jobb att sköta och får engagera oss på vår begränsade fritid. 

För Dick Sjöström handlade den retuscherade bilden nämligen främst om att väcka tankar om ett alternativt formspråk där “ett hus faktiskt ser ut som ett hus och inte en industrilokal”. Han menar att ursprungsförslaget genom sin modernistiska utformning riskerar att förminska slottet. Eftersom det inte har funnits något alternativt förslag på kommunens hemsida ville han helt enkelt lyfta fram ett som bättre harmoniserar med omgivningen. Angående att arkitektbyråns förslag skulle vara gammalt låter han hälsa att inget annat förslag har presenterats, men om det görs och det fortfarande är i funkisstil så retuscherar de gärna om det också. Gratis. Självklart följt av en ny omröstning.

– Vi har haft väldigt svårt att nå fram till våra politiker. De har inte lyssnat på vad vi sagt och de får det att låta som vi är ett fåtal men det är vi inte. Det går inte att blunda för vad vi i hela Tyresö känner om vårt slott.

Fotnot: Efter att förslaget fått spridning har politikerna nu valt att backa och säger att de ska kolla vidare på utformningen. Fortsättning följer alltså.

Bara ett hundratal meter från Tyresö Slott ligger Tyresö Kyrka, även den byggd under 1600-talet (Foto: Petter Inedahl).
Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

2 svar på ”Hängivna medborgare skapade eget motförslag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.