Frankfurt återuppbygger “gamla stan”

Återuppbyggnaden av delar av Altstadt (“gamla stan”) i Frankfurt am Main, Tyskland, är nu färdigt. Invigningen av de nygamla kvarteren Dom Römer, som utgörs av rekonstruktioner kompletterade med nya byggnader i liknande stil, blev en succé som lockade över en kvarts miljon besökare.

Allt på denna bild är nybyggt

Stora delar av staden Frankfurt am Main bombades som bekant sönder under fyrtiotalet och därefter byggdes tråkiga, modernistiska lådor. Nu har man valt att återuppbygga några medeltida kvarter och komplettera dessa med nya byggnader i liknande stil. När planerna blev kända ledde det förstås till till massiva protester från troende modernister som på sedvanligt sätt försökte förlöjliga projektet genom att referera till barnböcker, koppla ihop det med politiska rörelser och påstå att det inte går att bygga med dagens byggnormer. Nu när det står färdigt har det bland annat kallats för “modernisternas mardröm”.

Succén har dock inte låtit vänta på sig. Mellan 250 000 och 300 000 (!) människor dök upp på invigningen av de nygamla kvarteren och många av Frankfurts invånare vill se ännu fler rekonstruktioner. Enligt stadens turistbyrå är de nybyggda kvarteren en riktig turistmagnet som lockar in besökare till centrum och även gäster från hela världen för att strosa omkring bland butikerna eller bara sitta ner med en fika och titta på folklivet.

För den som vill ta en filmad tur kan man klicka här och se ett tv-reportage från invigningen i september 2018. Även om man inte kan tyska går det att få en bra känsla av de rekonstruerade medeltida kvarteren.

Frankfurt am Mains nya historiska centrum

“Rekonstruktionen av några kvarter i Frankfurt blev så populär att mer än hundra tusen besökare kom på den officiella invigningsdagen för att titta på 20 st nybyggda hus. Folk älskar nämligen vackra saker och är trötta på tråkig modernism.” (Léon Krier, arkitekt)

Lägenheterna i området sålde slut redan innan de stod färdiga och prisnivåerna motsvarar de rådande i Frankfurt am Mains centrum
Från invigningen som lockade hundratusentals nyfikna
Inga stora kedjor släpps in i de nya kvarteren Dom Römer utan man satsar helt på småföretagare och mindre restauranger. Den här barberaren fann inspiration till inredningen från fotografier han hittade i de gamla stadsarkiven.
Hantverket ska hålla mycket hög kvalitet
Sammanlagt består de nya kvarteren av 35 byggnader, varav 15 är rekonstruktioner och 20 är nya byggnader
När får vi se så här vackra, nybyggda stadsrum i Sverige?
Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.