Trots 98% negativa omdömen – Solna förvanskar klassisk miljö

Byggnadsminnesförklarade Stallmästaregården, med anor från 1600-talet, ska få en modernistisk tillbyggnad med plåtfasad. Solna har beslutat att gå vidare med planerna trots att de bryter mot lagen och att över 98% av alla utlåtanden varit negativa till förslaget. 

Solna stads miljö- och byggnadsförvaltning beslutade den 24 november 2021 att detaljplanen för att bygga ut Stallmästaregården, vars värdshus har anor sedan 1600-talet, har godkänts. Planerna är att området ska moderniseras med en konferens- och hotellanläggning för att verksamheten skall fortsatt kunna bedrivas.

Nytillskottet är alltså den gröna byggnaden som presenteras på Solnas stads hemsida.

Utbyggnaden är ritad av Wingårdh arkitektkontor.

Stallmästaregården är byggnadsminnesförklarad och får enligt lag inte förvanskas så att den mister sin karaktär.

I granskningsutlåtandet framgår det dessutom att kritik har rests av såväl privatpersoner som samfund och föreningar mot nybyggnationen, där bl.a “102 stycken privatpersoner har inkommit med yttranden, varav två är positiva och 100 negativa till planförslaget”. Det rör sig alltså om drygt 98% negativa yttranden från boende i närområde, i Stockholms stad och även på annan ort.

Ett par av yttrandena från privatpersoner följer nedan;

”ES anser att i en så vacker klassisk miljö borde det byggas något som passar in bättre. Den nya byggnaden blir, enligt ES, ett sår för ögat. Att något sticker ut är inte alltid bra, menar ES. Skickliga arkitekter borde kunna rita byggnader och miljöer som människor trivs i, som harmoniserar med sin omgivning, skriver ES.”

”DS anser att byggnaden är missanpassad till den så annars så vackra miljön. DS föreslår att arkitekten/arkitektbyrån byts till någon som bättre kan anpassa byggnader efter miljön. DS tror och hoppas att många kritiska yttranden inkommit mot förslaget. Att införa denna skapelse i den i övrigt vackra miljön kommer, enligt DS, att skapa ilska och missnöje inte bara på kort sikt, utan så länge den står tillsammans med de övriga kulturrika husen och skapar en disharmonisk stämning. Vid utbyggnationer måste tillbyggnader harmonisera med miljön, skriver DS, som anser att förslaget är ett hån mot Solnabor och andra som värnar om en symmetrisk, trevlig och tilltalande miljö.”

Stallmästaregården idag
Stallmästaregården med Wingårdhs nya plåtbyggnad.

Solna stad låter sig inte påverkas av den överväldigande kritiken och slår istället dövörat till och ger följande svar på kritiken (se punkt 4 i granskningsutlåtandet, ”Samlade kommentarer till övriga/privatpersoner”);

”Avseende arkitektonisk stil och utformning, så är Solna stads uppfattning att ännu en historiserande byggnad, lika i material, färg och form inte skulle utgöra ett lika positivt tillskott för platsen som det aktuella förslaget. I den antikvariska konsekvensanalysen bedöms också, utifrån nuvarande bebyggelse- och detaljplaneförslag: ”Utformningen har en hög arkitektonisk och estetisk kvalitet; ett värdigt tillägg som en ny årsring i kulturmiljön.”

Solna stad svarar även på kritiken med:

”Stallmästaregården har länge haft ett stort behov av att effektivisera sin verksamhet. En stor del av de lokaler som idag används uppfyller inte dagens krav på teknik, klimat och faciliteter. En ny byggnad behövs för att befintlig verksamhet ska kunna fortsätta och utvecklas.”

Byggnadsförvaltningen missar uppenbarligen hela poängen i det stora motstånd som rests mot förslaget. Kritiken handlar inte om utbyggnaden i sig utan hur väl tillskottet passar in i den befintliga miljön – oavsett hur den befintliga arkitekturen må se ut. Jag anser att det svider extra mycket när det rör sig om en så pass anrik och känslig miljö som denna i Stallmästaregården.

Folket har talat, men än en gång har ingen lyssnat. Detta är ytterligare ett blint och hänsynslöst svek mot Stockholmsborna, i synnerhet Solnaborna, och alla som värnar om ett sunt och demokratiskt tillvägagångssätt för att motverka misslyckade och misshagliga nybyggnationer runtom i Sveriges städer och kommuner.

David Sunnerfors
Student inom företagsekonomi och psykologi

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

15 svar på ”Trots 98% negativa omdömen – Solna förvanskar klassisk miljö”

 1. Det är som all form av kunskap och erfarenhet kring estetik, hantverk och planering genom historien åkt i sopkorgen till förmån för “nyskapande” och “normbrytande” tankesätt.

 2. Stallmästaregården är byggnadsminnesförklarad och får enligt lag inte förvanskas så att den mister sin karaktär-vad hände med det beslutet? Med den här nya utbyggnaden förloras ju hela känslan. Att totalt förstöra denna byggnad och dess omgivning är ingenting annat än ännu en Wingårdh-skandal!!!

 3. Spännande och lekfullt, tycker jag. En skärm mot Norrtulls trafikhelvete. Inspirerat av koppartälten i Haga.
  Gustav III skulle sagt ja. 🙂

  1. Tänker att tält brukar sakna fönster. Denna minimalisttolkningen av ett tält är inte alls särskilt lyckad. Koppartälten är lekfullt dekorerade med tinnar och flaggor. En röd (eller rödbrun) tvåvåningsbyggnad i trä (som kan föreställa ett ombyggt stall) skulle funka mycket bättre. Typ ett hus som herr och fru Wingårdh ritade åt sig själva.

 4. Varför kan man inte fortsätta i gammal stil med nya byggnader och därmed göra ett större genomslag i att bevara de få historiska byggnader som finns kvar.
  Verandor med vackra ljusinsläpp, koppartak som kan återanknyta till andra byggnader i närheten.
  Folk vill att det byggs i gammal stil så gör det då.

 5. Finns det inte andra arkitekter i Stockholm eller i Sverige än Gert Wingårdh och hans arkitektkontor? Vi har redan haft dålig erfarenhet av deras skicklighet att förstöra Stockholms gamla, vackra kvarter! Måste vi ge honom möjlighet att fortsätta med den sortens aktivitet? Vi får inte glömma att vi alla är ansvariga gentemot de generationer som kommer efter oss. Vilken Stockholm kommer de att få ärva efter oss?

 6. Jag blir så ledsen. Jag vill att de som tillåter detta någon gång förstår vilken sorg deras beslut sprider.
  Hur djupt det påverkar många av oss.

  Jag blir riktigt, riktigt ledsen.

  Jag bor nära Stallmästaregården och går eller cyklar förbi det nästan dagligen.
  Jag måste tyvärr ta mig förbi trafikhelvetet vid Norrtull först och gå över den på tok för fula bron som ser ut som något provisoriskt men som tyvärr är permanent, men det är det värt för sen kommer jag fram till vackra och praktfulla Stallmästaregården och vattnet och Hagaparkens vackra natur.

  Nu ska man alltså tvingas se ett grönmålat plåtskjul framför denna ståtliga byggnad. Det är ju ren ondska att tillåta något sånt.

  Varför gör de så här mot oss? Varför vill de oss illa? Och varför får sadister hållas?

  Jag blir som sagt riktigt, riktigt ledsen. Får en klump i magen.
  Jag har märkt hur mycket omgivningarna och dess utseende påverkar mig och är övertygad om att de flesta känner likadant.

  Jag valde område helt av det skälet. Jag flyttade till Röda Bergen för de vackra husen och miljöerna. Jag blir glad av att se dom.
  Men jag vänder bort blicken och känner obehag av själlösa betongkollosser såsom de hemska tornen på Torsgatan.

  Jag vet inte hur jag ska uttrycka det för att få fram känslan, hur starkt negativt man påverkas av sånt här. Obehag räcker inte. Ångest kanske. Sorg.

  Jag vill att de någon gång ska förstå hur ofantligt ledsna jag och många med mig blir av den pågående våldtäkten på Stockholm.

  Men kanske har de förstått det hela tiden. Man får ju ofta höra att byggnader ska provocera.
  Om det är målet, att folk ska bli arga och sorgsna och må dåligt så lyckas de galant.
  Men jag skulle önska mig att sveriges arkitekter och de som låter såna här projekt gå igenom, tvärtemot folkviljan, satte upp andra mål.
  Att bygga byggnader som vi kan vara stolta över och bli glada när vi ser. Det skulle vara ett nytt, fräsch, radikalt och modigt nytt grepp, för en gångs skull.

  Och det skulle dessutom vara demokratiskt.
  Vi behöver demokratisk arkitektur.

 7. Ni har gjort en något ohederlig presentation av förslaget till förändring.
  Bilden med texten “Stallmästaregården idag”, visar innergården för dagens hotelldel. Denna kommer inte att ändras vid ombyggnaden. Den kommer att se exakt likadant ut om ombyggnaden enligt planförslaget utförs.
  Det nya huset kommer att ligga mot järnvägsbanken. Där är det inte så vackert som den bilden visar.

 8. ”Solna Stad, Gert Wingårdh och Anders Bodin Fastigheter!
  Stallmästaregården i Solna är Stockholms äldsta utvärdshus, en anrik kulturmiljö som kommer att förstöras totalt av den nya byggnaden som planeras. Detta gröna hus är opassande både när det gäller stil och färg, och bryter totalt mot alla proportioner som de gamla byggnaderna besitter. Anders Bodin Fastigheter, ni har köpt upp ett av Stockholms mest värdefulla fastigheter och det första ni gör är att få igenom en ändring av byggnadsminnesförklaringen så att ni får bygga dit vad som helst? Bryr ni er överhuvudtaget om det kulturhistoriska värdet i Stallmästaregården? Tror ni att gäster kommer att vilja komma hit efter att ni satt spaden i marken? Vi som skrivit på den här namninsamlingen vill att byggplanerna upphävs, alternativt att förslaget ändras radikalt och byggs i samma färg och stil som de befintliga byggnaderna! Vi är trötta på att vårt kulturarv skändas gång på gång och vi vill inte att samma sak ska hända här som på Djurgården! Rädda Stallmästaregården från detta övergrepp innan ni behöver stå till svars och skämmas inför Stockholms invånare!
  Varför är det viktigt?
  Stallmästaregårdens historia är unik, byggnaden har fungerat som värdshus sedan mitten av 1600-talet och att träda in där känns som en resa tillbaka i tiden. Kring värdshuset sträcker sig en stor, lummig park med stora träd där man kan promenera och njuta av naturen. Denna lugna oas riskerar nu att förstöras genom bygget av en grön byggnad som är tänkt att ligga tätt intill 1600-talsbyggnaden och som inte ens försöker anknyta till den historiska miljön. Vi minns vad som hände när Wingårdhs, samma arkitektkontor som har ritat det här gröna huset, fick fria händer i designen av Liljevalchs nya konsthall. Vi vill inte att Stallmästaregården förstörs på samma sätt som gamla Liljevalchs, kulturarvet är inte till salu!

 9. Wingårdh är numera TV-kändis i första hand. Därför, och endast därför, vill alla kommuner få uppfört något provokativt av denne självgodhetens primadonna.
  All kritik ger honom bara mer status i modernisternas vardagsbefriade krets.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.