Björn Sundeby intervjuad av Arkitekturupproret

image (1)

Christian Lettström från Arkitekturupproret har intervjuat Björn Sundeby angående hans byggplaner i Växjö.

AU: Jag förstår att Du sett Arkitekturupprorets delning med ett inlägg gällande Ditt projekt i Växjö. Hur reagerade Du när Du såg hundratals gillamarkeringar och blev överöst med så mycket lovord och positiva reaktioner?
BS: Tack för Ert stöd i en fråga som borde vara självklar! Jag har som vision att vi ska bygga byggtekniskt beständiga hus i en tidsanda som folk tycker om och som dessutom ger oss positiv energi. Det var inte för inte som Strindberg gjorde sina morgonpromenader på Strandvägen. Att få se så fina mästerverk (d.v.s. de vackra byggnaderna) anser jag vara en källa för inspiration. Att jag nu blivit någon form av frontfigur för detta känns inspirerande och ger mig så mycket energi.

AU: Är det främst positiva reaktioner från Växjö eller har Du fått reaktioner från hela landet?
BS: Det har varit reaktioner från hela landet.

AU: Har Du stött på negativ kritik eller motstånd gällande Dina planer? Hur ser Du i sådana fall på sådan kritik och vad skulle Du vilja säga till dem som tycker att Du känns alltför “bakåtsträvande”?
BS: Kommunikationsansvarig på IST har gått igenom inläggen på sociala medier och enligt den rapport jag fick i går har vi ännu inte kunnat hitta en enda negativ kommentar vilket måste vara unikt.

AU: Vad är Din syn på Arkitekturupproret? Tror Du att det finns ett starkt behov för ett sådant nätverk i Sverige idag?
BS: Absolut. Kan vi tillsammans stoppa t.ex. ett bygge av ett modernt Nobelhus? Jag anser att det istället borde byggas i Nobels tidsanda.

AU: Vad har varit svårast i själva processen med att få till stånd ett sådant här projekt?
BS: Att hitta en arkitekt som köpte in sig på mina idéer.

AU: Anser Du att det är mycket dyrare att bygga någonting vackert med inspiration från äldre stilar än att bara få fram en “tråkig låda”? Hur ser den ekonomiska skillnaden för t.ex. Ditt projekt ut?
BS: Denna frågan kan jag tyvärr inte besvara i nuläget, men det kommer att bli dyrare – frågan är bara hur mycket. Också en del detaljkunskap om hur man utformar en del tidsenliga detaljer kan bli fördyrande.

AU: Vilken arkitektur eller stil gillar Du mest?
BS: Om jag exemplifierar: Strandvägen i Stockholm.

AU: Vilken är Din favoritstad gällande vacker arkitektur?
BS: Salzburg.

AU: Vad vill Du säga till alla medlemmar på Arkitekturupproret som gillade inlägget och beundrade Din vision och förändring av Växjö?
BS: Att jag verkligen kommer att behöva Arkitekturupprorets stöd. Planen är ännu inte klar, men jag har ett brett politiskt stöd i Växjö så jag är optimistisk.

(Björn Sundeby påpekar samtidigt att han även har vidarebefordrat mail från bl.a. Arkitekturupproret och informerat de viktigaste politikerna i Växjö som säger sig vara väldigt positiva. Växjös ansvariga stads- och planarkitekt säger sig också vara positiv gällande byggplanen.)

AU: Vem vill Du tacka?
BS: Arkitekturupproret, men även självfallet Smålandsposten som med en mycket väl genomarbetad journalistik drog igång den fantastiska uppmärksamheten för vårt projekt.

AU: Slutligen: vad önskar Du Dig mest av allt just nu?
BS: Att jag kan få förverkliga mina idéer.

AU: Tack för intervjun och att Du tog Dig tid!
BS: Tack själv!

13123151_1778490232362438_7734730219976660106_o

13055443_948848841892680_8641558735813201268_n

13087455_948849578559273_622410034659556950_n

13124786_948849701892594_4965749185263688801_n

Klicka här för att ta del av Arkitekturupprorets flöde av inlägg och diskussioner på Facebook

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

5 svar på ”Björn Sundeby intervjuad av Arkitekturupproret”

 1. Det är brott mot upphovsrätten att ta min bild ur Smp, manipulera den och återpublicera!
  Vill ni använda mina bilder får ni betala. Det är mitt yrke och levebröd.

 2. Jeg ser at i Amerika sprer Jane’s Walk seg til stadig flere byer!

  – To Remember Jane Jacobs, You’ve Got to Get Out and Walk: http://www.pps.org/blog/to-remember-jane-jacobs-youve-got-to-get-out-and-walk/

  “Jane’s Walk is a movement of free, citizen-led walking tours inspired by Jane Jacobs. The walks get people to tell stories about their communities, explore their cities, and connect with neighbors.”

  Arkitekturopprøret vokser i Sverige. Hva med å starte en “Strindberg’s Walk”? Strindberg hadde sin Strandvägen, og ikke mange steder overgår denne. Men alle gater har sine historier, og jeg tipper August kjente til de fleste etter Strandvägen. Slik kan mennesker over hele Sverige knyttes nærmere til sine gater, man kan få et minne om hvordan det var en gang og hvordan man kan bygge videre på det som var, for bedre og mer berikende gatemiljøer.

  Jane Jacobs ville fylt 100 år nå i mai. På sett og vis kan man vel si at hun er Arkitekturupprorets “grunnlegger”. En liten feiring ville vært på sin plass!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.