Göteborg återupptar byggandet av klassiska landshövdingehus

De för Göteborg så karaktäristiska landshövdingehusen har återigen börjat byggas i staden. Landshövdingehus byggdes främst mellan 1875-1947 som ett svar på dåtidens regler för brandskydd. Eftersom de byggdes under en så lång tid förekommer de i varierande byggstilar men de kännetecknas bland annat av en bottenvåning i sten samt en andra och tredje våning i trä.

Landshövdingehusen var en dominerande del av Göteborgs stadsbild fram till 60- och 70-talet då man istället för att renovera byggnaderna valde att riva ett mycket stort antal. De som finns kvar idag fick stå kvar främst på grund av massiva protester från befolkningen, men nu verkar de alltså komma tillbaka.

Det är JM som valt att börja bygga ett flerbostadshus med 79 bostäder nära Mariaplan i Majorna. På hemsidan säger de sig vilja bevara känslan av mysiga landshövdingehus och samtidigt erbjuda ett modernt boende. En skillnad från övriga landshövdingehus är att man lagt till en fjärde våning i trä.

jm-majstangen-exterior-innergard-1960x1140
Bild från entreprenörens hemsida

Istället för att prata om kontraster och att “sticka ut” vill  JM att husets exteriör kommer att knyta an till den omliggande bebyggelsen och smälta in i den karaktäristiska miljön. Man har av den anledningen dessutom valt att ha med en grön innergård, vilket är vanligt i området.

jm-majstangen-exterior-upphojd-gard-1960x1140
Lägenheterna beräknas stå färdiga under slutet av 2017

JM skriver också att insidan av lägenheterna blir ljusa och moderna och att de kommer att inredas med moderna materialval.
jm-majstangen-kok-1960x1140
Ett av extremt få positiva exempel bland alla nybyggen som idag sker i Göteborg och Sverige, men vi i Arkitekturupproret hoppas förstås att det här bara är början.

För den som vill veta mer om projektet går det att läsa och se fler bilder på JMs hemsida.

Peter Olsson
Ekonomistuderande, Handelshögskolan, Göteborg

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.