Vilken är Sveriges vackraste stad?

Rösta fram Sveriges vackraste stad! Alla som vill får vara med och rösta. Folkrörelsen Arkitekturupproret med sina över 28000 medlemmar röstade nyligen fram Sveriges fulaste nyproduktion år 2016. Nu fortsätter vi våra populära omröstningar om fult och fint genom att utnämna Sveriges vackraste stad utanför Stockholm. 

Uppdatering 1 Oktober 2017: Tävligen är nu avgjord!

Sundsvall röstades till slut fram som Sveriges vackraste stad, följd av Visby och Lund. Klicka här för att läsa mer om tävlingens slutresultat och se hela topplistan. Hur gick det för din egen stad?. Blogginlägget nedanför låter vi ligga kvar som en historisk referens och information för den som vill veta mer om hur omröstningen gick till.

Är Lund Sveriges vackraste stad?
Är Lund Sveriges vackraste stad?

Du röstar via Facebook

Alla som vill kan vara med och rösta, antingen på existerande alternativ eller genom att lägga till egna. I skrivande stund har nära 10000 personer hunnit rösta och ett uppdaterat resultat finns nederst på denna sida samt på följande klickbara länk. Du måste gå med i vår Facebookgrupp för att rösta, men kan gå ur efteråt om du inte vill stanna kvar. Din röst räknas oavsett. Vilken stad röstar du på? Gå till röstningstråden på Facebook genom att klicka här. Du röstar via ditt konto på Facebook. (Observera at kommentarer på bloggen INTE räknas, utan ett klick på något av alternativen krävs.)

Omröstningen pågår till 1 oktober

Omröstningen kommer att pågå fram till första oktober och styrelsen kommer att avlägga ett besök i den stad som vinner tävlingen. Alla städer inom topp fem kommer dessutom att få en utmärkelse.

Om det finns några värdiga kandidater kommer vi också under 2017 att sjösätta omröstningen om Sveriges vackraste nyproduktion. Förra årets Kasper Kalkon-pris för Sveriges fulaste nyproduktion må ha varit rejält omskrivet i massmedia, men vi föredrar självklart att rösta om vackra byggnader framför fula.

Är Visby Sveriges vackraste stad?
Är Visby Sveriges vackraste stad?

Stockholm får inte vara med denna gång

Stockholm får inte vara med i denna omröstning då huvudstaden alltid vinner denna typ av tävlingar. Huvudstaden är en oslagbart vacker stad med sitt vatten, sina nivåskillnader och alla pampiga byggnader. För att göra tävlingen mer spännande låter vi den därför handla om Sveriges vackraste stad/tätort utanför Stockholm. Rösta på våra tillagda alternativ eller lägg till egna. Om någon trots allt ändå röstar på Stockholm lägger vi istället de poängen till stackars Hässleholm som annars inte lär få många röster i denna tävling.

Stockholm är Sveriges vackraste stad.
Stockholm är kanske Sveriges vackraste stad. Vilken är då näst vackrast?

En uppdatering 2017-09-24:

Under de snart tio månader som har gått sedan detta blogginlägg skrevs har nedanstående resultatlista ändrats något. En uppdaterad lista finns längst nere i inlägget, men det senaste resultatet hittar du på vår Facebooksida.

Vilka är Sveriges femton vackraste städer?

Kommer tävlingen leda till att vi korar Sveriges femton vackraste städer/tätorter? Om vi analyserar rösterna syns det ganska tydligt att vatten är av stor vikt för att en stad ska anses vara vacker. Tretton av femton i topp ligger vid havet (eller Vättern). Lund och Eksjö som inte gör det har i gengäld idylliska småhus och vacker arkitektur mitt i stadskärnan. Två städer i toppen räknas dessutom som världsarv, Visby och Karlskrona. Topplistan består till stor del av småstadsidyller, men de större Göteborg, Helsingborg, Norrköping, Lund och Sundsvall har speciella kvaliteter med vacker arkitektur, industrilandskap, universitet och Sundsvalls unika stenstad. En stor majoritet av städerna ligger i södra Sverige. Vad det beror på kräver en djupanalys, men städerna söderut klarade nog rivningshysterin bättre och har därför vackrare stadskärnor.

Vad utmärker städerna i topp 15?

1. Sundsvall
När Sundsvall, Umeå och Luleå brann ner under det varma året 1888 blev nyproduktionen här unik. De fattigare städerna längre norrut återuppbyggdes i trä, men i Sundsvall valde träpatronerna att anlita de bästa arkitekterna från Stockholm och återuppbyggde sin stad i sten. Den vackra stenstaden är relativt okänd för många svenskar då Sundsvall inte är ett vanligt turistmål. Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland.

Är Sundsvall Sveriges vackraste stad?
Är Sundsvall Sveriges vackraste stad?

2. Visby
Visby är ett världsarv med sin vackra och välbevarade stadskära. Stadskärnan består av välbevarade historiska byggnader och kompletteras av spännande kyrkoruiner. De små gränderna och stadens sluttning ner mot havet skapar en spännande atmosfär med den välbevarade stadsmuren som grädde på moset. Stadens enda minus är att den är oerhört tråkig utanför murarna.

Är Visby Sveriges vackraste stad?
Är Visby Sveriges vackraste stad?

3. Lund
Pampiga universitetsbyggnader varvas med mysiga små stadshus i olika färger. De många välbevarade korsvirkeshusen ger en känsla av att du befinner dig i gammal stad vilket är just vad du gör då Lund är över 1000 år gammal. Historien märks överallt när du går omkring i den pittoreska stadskärnan. Pärlan är självklart den enorma domkyrkan som tveklöst är Sveriges vackraste kyrka. Stadens stora minus är all den lådaktiga nyproduktionen vid stationsområdet.

Är Lund Sveriges vackraste stad?
Är Lund Sveriges vackraste stad?

4. Varberg
Stadskärnan innehåller fortfarande många välbevarade trähus i mänsklig skala och torget som måste vara ett av Sveriges största har flera pampiga byggnader. Det som sticker ut i Varberg är dock den pittoreska kuststräckan där den ovanligt stora fästningen ligger. Strax nedanför den hittar du det berömda kallbadhuset. Varberg får dock ett stort minus för att staden fortfarande tillåter rivning av kulturhistoriska byggnader.

Är Varberg Sveriges vackraste stad?
Är Varberg Sveriges vackraste stad?

5. Karlskrona
Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en planerad europeisk örlogsstad. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona sägs vara den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar. Stadskärnan klarade dessutom rivningshysterin ganska bra och har sin idylliska skärgård som grädden på moset. Karlskronas minus är alla stilkrockar där enorma lådor ofta har smällts upp på fel plats. Där det tidigare låg pittoreska trähus hittar du ofta tråkiga lägenhetskomplex idag.

Är Karlskrona Sveriges vackraste stad?
Är Karlskrona Sveriges vackraste stad?

6. Ystad
Ystad brukar tillsammans med Visby och Vadstena benämnas som de tre svenska städerna som klarade rivningshysterin under 1960-talet allra bäst. Den pittoreska stadskärnan sägs ha fler än 300 bevarade korsvirkeshus. Besöker du den långa sandstranden under sommaren är det lätt att tro att du har hamnat vid medelhavet. De böjda gatorna mynnar alltid ut i något spännande och grädden på moset är det välbevarade medeltida klostret som speglar sig vackert i en damm. Ystad har kanske också Sveriges vackraste torg. Ett litet minus dock för att de har asfalterat alla gatorna istället för att använda någon form av gatsten.

Är Ystad Sveriges vackraste stad?
Är Ystad Sveriges vackraste stad?

7. Landskrona
Landskrona handlar lätt i skymundan för sina närliggande storebröder Helsingborg, Lund och Malmö, men detta är en stad som är väl värd ett besök. Den gamla domkyrkan är tyvärr riven, men här finns istället ett av Sveriges vackraste slott. Kuststräckan mellan Landskrona och orten Glumslöv erbjuder en av Sveriges vackraste vandringar med både vacker arkitektur, sandstränder samt Skånes landskap från dess bästa sida. Gamla stan i Landskrona är dessutom välbevarad och fylld med vackra gamla byggnader i alla möjliga färger. Rådhustorget är ett av Sveriges vackraste torg och är helt förskonat från Domuslådor. Landskrona kommun får dock ett stort minus för att de nyligen tillät uppsmällandet av en ful låda på den välbevarade och vackra “Gamla Kyrkogatan”.

Är Landskrona Sveriges vackraste stad?
Är Landskrona Sveriges vackraste stad?

8. Vadstena
Vadstenas stadskärna är vackert välbevarad med sina gränder och historiska hus. Lite som Ystad fast vid Vättern och med trähus istället för korsvirke. Kyrkan är en av Sveriges pampigaste och klostret är Sveriges mest kända. Går du ut längs piren får du se en av Sveriges kanske vackraste stadsvyer. Grädden på moset är det pampiga slottet som är ett av Sveriges vackraste.

Är Vadstena Sveriges vackraste stad?
Är Vadstena Sveriges vackraste stad?

9. Hässleholm (Stockholm)
Stockholm får inte vara med i denna omröstning då huvudstaden alltid vinner denna typ av tävlingar. Huvudstaden är en oslagbart vacker stad med sitt vatten, sina nivåskillnader och alla pampiga byggnader. För att göra tävlingen mer spännande låter vi den därför handla om Sveriges vackraste stad/tätort utanför Stockholm. Det är synd om Hässleholm som kanske är en av Sveriges tråkigaste städer, men som därför får lite ära genom denna omröstning. Hässleholm får representera landets fulstäder tillsammans med bröder som Västerås, Katrineholm, Skellefteå och Borlänge, dvs städer vars stadskärnor består av fyrkantiga och tråkiga lådor. Här går det bra att bo, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående. Om någon trots allt ändå röstar på Stockholm lägger vi istället de poängen till stackars Hässleholm som annars inte lär få många röster i denna tävling.

Är Stockholm Sveriges vackraste stad?
Är Stockholm Sveriges vackraste stad?

10. Norrköping
Norrköpings stadskärna drabbades ovanligt hårt av rivningshysterin och utanför de vackra huvudgatorna och torgen hittar du inte så mycket spännande. Det speciella med Norrköping är det ovanliga industrilandskapet som är helt unikt i Sverige. Med forsande vatten bland pittoreska gamla industribyggnader får man en känsla av att befinna sig i ett annat land. Hur många andra svenska städer har vattenfall mitt i stadskärnan?

Är Norrköping Sveriges vackraste stad?
Är Norrköping Sveriges vackraste stad?

11. Falkenberg
Gamla stan i Falkenberg är välbevarad och pittoresk, men det är nog inte tack vare arkitekturen som denna stad har hamnat så högt upp i omröstningen. Hit åker man för havet med de långa sandstränderna, skogen och de många sjöarna. Den vackraste vyn i stadskärnan får du om du går över tullbron som är en stenvalvsbro från 1700-talet. På andra sidan ån Ätran kan du njuta av utsikten mot Falkenbergs finaste delar.

Är Falkenberg Sveriges vackraste stad?
Är Falkenberg Sveriges vackraste stad?

12. Kalmar
Kalmar har en välbevarad stadskärna med ett av Sveriges finaste slott precis utanför. Det stora torget kantas av vackra byggnader och staden har både murrester samt stadsportar kvar. Ett stort minus för pågående nyproduktion som håller på att lådifiera stadens rykte som vacker. Ett plus dock för närheten till havet och den för många nödvändiga Ölandsbron.

Är Kalmar Sveriges vackraste stad?
Är Kalmar Sveriges vackraste stad?

13. Göteborg
Det sägs att Göteborg är den stad som hårdast drabbades av rivningshysterin räknat på befolkningsmängden. Vackra områden som Nordstan, Arkaden och nära på alla trähuskvarter förintades, men om du blundar för detta och håller dig på rätt gator så är Göteborg en mycket vacker stad med sitt omgivande vatten. I välbevarade Haga kan du få en känsla av hur det såg ut i trähuskvarten då här fortfarande finns kvar flera vackra s.k. landshövdingehusen. Gamla stan innanför vallgraven är dessutom ganska välbevarad och vid kanalen bredvid rådhuset får du en av Sveriges vackraste stadsvyer. Pampiga hus finns det gått om både vid Södra vägen, Avenyn och Vasagatan. Göteborg har också lyxen att ha en närliggande skärgård som kan nås via vanlig lokaltrafiksbiljett där båtresan ingår. Stora skogar finns inom gångavstånd från centrum.

Är Göteborg Sveriges vackraste stad?
Är Göteborg Sveriges vackraste stad?

14. Eksjö
Eksjö har ofta kallats för Sveriges bäst bevarade trästad. Här kan du se hur många av de svenska stadskärnorna såg ut innan rivningshysterin. Staden har tillsammans med Nora och Hjo gått ihop under parollen “trästäderna”. Tyvärr strök ett av de allra finaste kvarteren med i en brand år 2015, men prognosen för nyproduktion ser riktigt lovande ut. Detta har vi tidigare berättat om i en artikel som finns att läsa om du klickar här.

Är Eksjö Sveriges vackraste stad?
Är Eksjö Sveriges vackraste stad?

15. Helsingborg
Blundar man för en av Sveriges rysligaste rivningar (det vackra bankpalatset som ersattes av en ful låda) så är Helsingborgs torg ett av Sveriges vackraste. Stortorget ligger i en backe och börjar med en byggnad som många kallar för Sveriges vackraste rådhus. Längst upp på torget finns den vackra trappan som leder upp till tornet “Kärnan”. Den mysiga gamla stan känns ganska välbevarad med sina många korsvirkeshus och klassiska byggnader. Blundar du för en och en annan jättelåda så är stadskärnan oerhört vacker. Helsingborg har dessutom en sandstrand i centrum och är kanske det närmaste vi i Sverige kommer medelhavskänsla under sommaren. Sofieros omgivningar under sommaren ger besökarna känslan av att befinna sig i en regnskog. Staden får dock ett stort minus för de bakåtsträvande lådorna och 60-talspastischerna som just nu håller på att smällas upp på bästa A-läge nere i hamnen.

Är Helsingborg Sveriges vackraste stad?
Är Helsingborg Sveriges vackraste stad?

STÄLLNINGEN 2017-09-24 klockan 20.00. (Klicka här för ett uppdaterat resultat).
Resultatet nedanför skiljer sig något från det som sammanfattades ovanför i januari. När nära 10 000 personer har röstat ser topp 15 ut så här:

1. Sundsvall (1726 röster)
2. Visby (1402 röster)
3. Lund (500 röster)
4. Karlskrona (459 röster)
5. Varberg (381 röster)
6. Ystad (285 röster)
7. Norrköping (248 röster)
8. Kalmar (232 röster)
9. Nora (213 röster)
10. Eksjö (203 röster)
11. Landskrona (190 röster)
12. Vadstena (175 röster)
13. Hjo (154 röster)
14. Helsingborg (151 röster)
15. Marstrand (150 röster)

Utanför topp 15 hittas ca 100 städer/tätorter varav Stralsund kanske har hamnat lite fel. Den som kan sin historia vet dock att den vackra Hansastaden var svensk under en lång period.

Rösta via följande länk

Du röstar via vår Facebook och du behöver vara medlem i Facebookgruppen “Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor” för att kunna rösta. För att rösta klickar du här.

Omröstningen Sveriges vackraste stad i media

30/12 P4 Östergötland: Sveriges vackraste stad ska koras
30/12 SVT Nyheter Öst: Visby – vackraste staden
30/12  Norrköpings Tidningar: Vilken är länets vackraste stad?
30/12 Motala & Vadstenas Tidningar Vilken är länets vackraste stad 
2/1 Nyheter 24 Karlskrona.se : Karlskrona Sveriges vackraste stad?
2/1 Nyheter 24 Kalmar.se: Kalmar kan bli Sveriges vackraste stad
3/1 Blekinge Läns Tidning: Karlskrona tävlar om att vara landets vackraste
8/1 Ystads Allehanda: Nu kan du rösta på Ystad – som landets vackraste
9/1 Sydsvenskan: Lund – för tillfället Sveriges vackraste stad utanför Stockholm
9/1 Östgötatidningen: Vadstena kan bli vackraste staden
9/1 Sydöstran: Karlskrona tredje vackrast
12/1 Nyheter 24 Kristianstad.se: Därför har Hässleholm motvind i omröstning
19/1 Hallands Nyheter: Varberg en av Sveriges vackraste städer
19/1 Sundsvalls Tidning: Sundsvall kan bli Sveriges vackraste stad – omröstning pågår
19/1 Sundsvalls Tidning: Profilerna tycker till – därför ska Sundsvall bli Sveriges vackraste stad: “Lyxigt läge”
20/1 SR P4 Halland: Varberg vs Falkenberg – vilken är Sveriges vackraste stad?
20/1 SR P4 Halland: – Sigvald Freylander intervjuas
20/1 Sundsvalls Tidning: Sundsvall ligger tvåa i kampen om Sveriges vackraste stad
20/1 Sundsvalls Tidning, tv-inslag: Invånarna om varför Sundsvall ska utses till Sveriges vackraste stad
20/1 Gotland.net: Är Visby Sveriges vackraste stad?
21/1 HelaGotland.se: Är Visby Sveriges vackraste stad?
22/1 Nyheter 24 Ystad.se: Ystad – Sveriges vackraste stad?
22/1 Sundsvalls Tidning: Sundsvall tar täten – leder tävlingen om att bli Sveriges vackraste stad
23/1 P4 Västernorrland: Sundsvall leder tävling om Sveriges vackraste stad
25/1 Norrköpings Tidningar: Vilken är länets vackraste stad?
23/3 Nyheter 24 Trelleborg.se: Trelleborg i botten när Sveriges vackraste stad ska koras
23/4 Nyheter 24 Ystad.se: Ystad i topp när Sveriges vackraste stad ska koras
17/5 Blekinge Läns Tidning: Karlskrona kan bli Sveriges vackraste stad
22/7 Blekinge Läns Tidning: Vilken stad är Sveriges vackraste?
26/7 Helagotland.se: Visby just nu andra vackraste staden
7/8 Norrköpings Tidningar: Norrköping kan bli Sveriges vackraste
7/8 Östgöta Correspondenten: Vadstena kan bli Sveriges vackraste
14/8 NorrköpingNews.se: Norrköping – vackrast i Sverige?
20/8 Nyheter 24 Kalmar.se: Röstningen pågår: Är Kalmar Sveriges vackraste stad?
24/8 Nyheter 24 Blekinge.se: Karlskrona högt på listan – röstning fram till oktober
25/8 Norrköpings Tidningar: Så ligger Norrköping till i tävlingen
20/9 Nyheter 24 Kristianstad.se: Årets arkitektstäder har utsetts – så placerar sig Kristianstad
23/9 Blekinge Läns Tidning: Karlskrona på listan över landets vackraste städer
23/9 Kristianstadsbladet: Nätverk kallar Hässleholm för fulstad
23/9 Sundsvalls Tidning: Sundsvall går mot segern – kan utses till Sveriges vackraste stad: “Bara Visby som hotar”
23/9 Ystads Allehanda: En vecka kvar att rösta på Ystad
24/9 Härnösandsposten: Härnösand är Sveriges vackraste stad
25/9 Ystads Allehanda: Rösta på Ystad som vackraste staden: “Skulle kunna klättra”
28/9 Nyheter 24 Ystad: Ystad bland Sveriges vackraste – då är sista chansen att rösta
28/9 Helsingborgs Dagblad: Ulf Kristiansson: Är Helsingborg den vackraste staden i Sverige?
28/9 Helsingborgs Dagblad: Landskrona — vackrast i Sverige? – Ronnie Niby intervjuas.
29/9 Helsingborgs Dagblad: Landskrona mot toppen i skönhetstävling för städer – Ronnie Niby intervjuas
30/9 Helsingborgs Dagblad: Vilken stad är bäst? Reportrar i battle om Sveriges vackraste stad


VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår aktiva Facebookgrupp här

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

301 svar på ”Vilken är Sveriges vackraste stad?”

  1. Landskrona som skulle bli Landets krona en gång i tiden kanske det kan bli så med dess natur och idylliska smultron ställen som är blandat med kultur och arkitektur. Nära till stan som nära till vallgraven som nära till havet och utsikt över Ven och över till Danmark. Många som rest hit vill hit igen här är vackert. Landskrona i hjärtat. Våran flygbild över Landskrona är en arkitektur i sig.

  2. Hjo är Sveriges vackraste Stad.
    En internationell turistmagnet och pärla i den vackra Guldkroksbygden ,Vätterns västra strand.

  3. Ingen tvekan, Vadstena är givetvis Sveriges vackraste stad. Tvivlar du, kom hit och kolla !!!!!!

  4. Jönköping är tveklöst Sveriges vackraste stad med tre sjöar mitt i centrum och vidunderlig utsikt från alla håll. Sveriges vackrast belägna fotbollsarena, Stadsparksvallen, kyrka och hovrätt från 1600-talet

  5. Linköping, min hemstad, städernas stad. Flyttade därifrån 1974 men återvänder flera gånger per år.

  6. Kalmar, hela Sveriges sommarstad nr 1. Vackrast med läget intill Kalmarsund och det välbevarade slottet. Närheten till Öland gör läget ännu bättre.

    1. Omröstningen hölls förra året och är redan avslutad, men tack för din kommentar. Sverige har många vackra städer i fina lägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.