Bobergs Nobelpalats lever

År 1906 fick den då populäre arkitekten Ferdinand Boberg i uppdrag att rita ett Nobelpalats för Nobelparken (som ligger mellan Strandvägen och Diplomatstaden i Stockholm). Palatset var tänkt att torna upp sig i fonden från Strandvägen med en exotisk siluett utan motstycke.

Boberg var mycket upprymd över uppdraget och skrev till sin vän Carl Milles: …Du skall få se! Roligt har jag haft alldeles vansinnigt medan denna idé formades ut – dagar sådana som aldrig förr!”

Ferdinand Bobergs skiss av Nobelpalatset

Hösten 1911 ställdes Bobergs ritningar ut men förslaget mötte blandade reaktioner, med kritik bl a från den yngre konkurrenten Ragnar Östberg. 1912 kom Nobelstiftelsens styrelse fram till att Bobergs förslag inte var hållbart ekonomiskt. Istället förlades Nobelprisutdelningen som bekant till Konserthuset (ritat av Ivar Tengbom) och Nobelfesten till Stadshuset (av Ragnar Östberg). Många skönhetsälskare sörjer att Bobergs Nobelpalats aldrig blev byggt.

Men nu håller det på få nytt liv genom arkitekturstuderande Nils Gustafssons 3D-pritade modell i skala 1:100 (c:a 50 cm hög) efter Bobergs efterlämnade skisser, tack vare en insamling via Kickstarter och Arkitekturupproret.

Dock saknas fortfarande några tusen för att färdigställa det helt så Kickstarterkampanjen fortsätter. Klicka HÄR om du skulle vilja stödja med en slant för 3D-modellens slutförande. Där finns även en videofilm om projektet.

Nobelpalatsets södra entré – “Kungskporten”
3D-printad version av “Kungens Foajé”
Musikanternas repetitionssal – “Ljus i tunneln”

Nils Gustafsson har jobbat på Brunnberg & Forshed de senaste tre åren. Läste tidigare till ingenjör i Lund, Industriell ekonomi, och tog kandidatexamen där. Gör nu sitt exjobb på KTH.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Inger Nordangård

Färgsättare, f.d. sekreterare i föreningen Arkitekturupproret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.