Rädda Astoria!

Som många av er säkert känner till planerar Länsförsäkringars fastighetsbolag Humlegården AB att riva ett av Stockholms få kvarvarande hyrespalats från 1870-talet. Först ville man riva även huvudbyggnaden mot Nybrogatan där biografen Astoria låg, men efter massiva protester ändrades det beslutet.

Nu ska den främre delen bevaras och renoveras och bli bostäder, vilket är glädjande. Detta borde självklart göras även med den bakre byggnaden. Denna film visar hur det ser ut:

Tycker du denna onödiga rivning och planerade fulbygge är fel? Vill du hjälpa till att stoppa planerna? Då finns det flera saker du kan göra:

1. Gilla Rädda Astorias Facebooksida och dela till dina vänner.

2. Stöd nätverket ekonomiskt med valfri summa för att täcka kostnader för annonsering och juridisk hjälp via Swish 0707-827971 eller  Handelsbanken 6144-424405091 (märk donationen med “Rädda Astoria”).

3. Skriv på denna Protestlista och dela den vidare.

4. Betygsätt Humlegården på deras Facebooksida, gärna med motivering.

5. Lämna Länsförsäkringar, om du inte redan gjort det, och meddela varför – gärna till någon chef och inte bara kundtjänst. 19 av Länskontoren är delägare i fastighetsbolaget Humlegården så även att lämna lokalavdelningar bör ha effekt. Kolla i listan om ditt län finns med där.

6. Mejla och be att man bevarar och renoverar hela fastigheten istället för bara främre delen: johan.agerman@lansforsakringar.seanneli.jansson@humlegarden.se eller via: https://signby.me/se/astoria

7. Sätt upp affischer eller dela ut flyers, antingen i Stockholm kl 17 varje onsdag, eller i valfri annan stad. Kontakta Carl-Fredrik Paleus carl-fredrik.paleus@hotmail.com tel 0707-827971 för att få material att sätta upp eller dela ut. Du kan också skriva ut våra flyers själv: Astoria – LF (A5).pdf

Astoriahuset och den bakre delen är byggda som en harmonisk helhet, med gemensam fasad. Att stympa Astoria på detta sätt är helt oacceptabelt och förstör totalt harmonin i kvarteret och området.

Som lök på laxen vill man i dess ställe bygga en nymodernistisk låda som ska välla ut med två extra parasitvåningar över främre byggnaden så att man förvanskar även den. I den bakre byggnaden planeras kontor (där är kontor redan nu) samt ett extra shoppingplan i källarvåningen (som om det behövdes fler, ett stenkast från huvudstadens shoppingcentrum). Flera arkitektfirmor är inblandade denna katastrof. För ombyggnad, lokaler och exteriör ansvarar bl a 3XN (som vann Kasper Kalkonpriset 2016). Tydligen vill de vinna även årets pris.

De nya vanvettiga planerna

Reklambroschyren för Astorias Gestaltningsprogram är full av fluff utan anknytning till verkligheten. Den planerade lådan, med sina osynliga fönster och slumpmässigt blandade rektanglar i olika nyanser, som dessutom växer ut som en hussvamp över gathuset, har inga som helst likheter med den främre byggnadens lugna klassiska fasad, utan skulle skära sig brutalt både mot gatubyggnaden och kvarteren runtomkring. Att man svängt taket så att det ska följa det intilliggande husets sadeltak, anpassat rektanglarnas höjd efter våningsplanen och att färgskalan av Åke Svedmyr påstås ha inspirerats av de omgivande kvarteren, hjälper tyvärr inte det minsta. Detta är ett rent kulturmord och inget annat. 

Ringde upp den ansvariga på Humlegården för att höra om det inte fanns någon chans att de kan ändra sig och bevara byggnaden. Men nej, om de vinner överklagandet – vilket de nu gjort – så finns inga planer på att ändra någonting i planerna. De tycker att de redan varit nog tillmötesgående som ämnar behålla och renovera gatubyggnaden (som de först också tänkt riva) och är  nöjda med detta “högklassiga” förslag. Länsförsäkringars / Humlegårdens exploateringsplan förstör därmed omistliga historiska och kulturella värden, trots alla floskler på hemsidan om ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

Längst ned på sin hållbarhetssida skriver Humlegården:

God arkitektur bidrar till en god livsmiljö, som i sin tur bidrar till bättre livskvalitet, gör ett område mer attraktivt och miljömässigt hållbart. Därför är arkitektur en viktig byggsten i vår verksamhet. Arbetet sker efter tesen att god arkitektur bygger på en balans mellan form, funktion, ekonomi och hållbarhet. Hållbarhetsperspektivet innebär att fastigheten baseras på långsiktiga lösningar och att den håller över tid, vilket förutsätter bra form och funktion.

Att riva ett gediget 1870-talshus i central miljö är knappast en hållbar lösning ur något perspektiv! 

Tyvärr har man fått en majoritet av Stockholms politiker att ställa sig bakom planen med hjälp av missvisande, felaktiga uppgifter. Bevarandevärdet har underdrivits, det av vinstmotiverade exploateringsprojektet har beskrivits som ett bevarande, sättningsskadornas betydelse har överdrivits. Elisabet Andersson sammanfattar i SvD den häpnadsväckande PR-kuppen:

Till slut kom den förlösande rapporten, gjord av ett konsultbolag på uppdrag av fastighetsägaren Humlegården. Rapporten kallas “en utvecklad miljökonsekvensanalys”. Den ska jämföra rivning och nybyggnation med bevarande. Med rapporten i ryggen kunde en politikermajoritet – bestående av S, MP, V, C och KD – till slut klubba igenom rivningen.

Den drygt 100-sidiga luntan har påtagligt svårt att belägga det långsiktigt klimatsmarta i fastighetsägarens planer. Alltså talar man om att rivning och nybyggnation tillför ”tidsenliga hållbarhetsvärden”. Alternativet – att bevara och renovera – leder i stället till diverse underbetyg. 1800-talsbygget har varken cykel- eller bilpool, och innebär därför ”stor negativ påverkan” på trafik och transport. Hus utan gröna tak betyder “stor negativ påverkan” för djurlivet.

Inte blir det bättre under rubriken ”Rättvisa”. Här handlar det om diversitet, alltså stöd till ”mångfald och lika möjligheter för alla oavsett bakgrund, kön, ålder, religion eller handikapp”. Återigen tumme ner för det gamla, tumme upp för det nya. Humlegården ska riva Astoriaflygeln för att uppföra ett nytt och betydligt högre kontorshus. Men eftersom man planerar 12–16 bostadsrätter i gathuset mot Nybrogatan ökar diversiteten i kvarteret, enligt rapporten. Nu talar vi inte direkt om bostäder för nyanlända eller studenter. Här är det i stället ytterligare några dyra borätter i ett av Sveriges exklusivaste lägen – med öppna spisar, rum i fil och stuckatur – som leder till rättvisebetyg.

Arkitekturupproret stödjer därför helhjärtat nätverket “Rädda Astoria” som kämpar för att stoppa rivningen. Självklart bör man bevara och restaurera så mycket som möjligt av den bakre byggnaden och öppna upp gården utan att riva och förvanska. Det är bara att ta bort staketet och sätta dit några buskar, bänkar och cafébord. Någon bilpool behövs inte. Den delen av Nybrogatan är en gågata!

Sofi Almquists Plats – gränden som kan bli ett litet torg

Varken boende, turister eller någon som Rädda Astorias tappra riddare delat ut lappar till, vill ha detta galna experimentbygge. Fortsatt rivning av gamla vackra byggnader är inte något folket kommer acceptera en gång till. Såren efter de tidigare rivningarna är knappt läkta än. Nu får det vara nog!

Rivningen av Klarakvarteren

________

Mer läsning:

Stockholm Skyline: Inlägg om Astoria
Södermalmsnytt: Nätverk startar bojkott för att rädda 1870-talshuset på Östermalm
Mitt i Östermalm: 1800-talshus rivs – för kontor.pdf
DN Epsteins blogg (2016-10-15): Rädda Astoriahuset –  ett av stans få 1870-talshus som ännu existerar
SvD Per Gudmundsson: Stoppa rivningen, Länsförsäkringar!
SvD (2017-09-29) ”Länsförsäkringar kan stoppa rivningsvågen”

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Inger Nordangård

Färgsättare, f.d. sekreterare i föreningen Arkitekturupproret

6 svar på ”Rädda Astoria!”

  1. Att medverka till vandalisering av Astoriahuset är ett svek mot Stockholm och dess medborgare som värnar om staden och dess kultur och historiska byggnader.
    Det är också ett tecken på feghet och okunskap och nonchalans.
    Egenskaper som ingen som har med Stockholm stad att göra ha!

  2. Bevara det vackra huset! Rivningarna i centrum i slutet av 60-talet var oförlåtliga och att riva det vackra palatset är värre! Det är vår kulturhistoria. Det går inte att mäta i pengar!

  3. Nya förslaget betydligt mer intressant än det nuvarande huset, som har mycket begränsade arkitektoniska kvaliteter. Riv och bygg nytt, för Stockholms utvecklings skull!

    1. Bygglobbyn visar som vanligt noll intresse för historiska byggnader, estetik och den allmänna opinionen. Sorgligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.