Lunds kommun bojkottar klassiskt förslag vid nyproduktion?

Arkitekturupprorets förslag nämns inte ens i Lunds kommuns uttalande
En rivningslucka i Lunds kulturkvarter ska bebyggas. Lunds kommun har presenterat ett eget förslag för förtätning via sin ofta anlitade arkitektfirma FOJAB. Arkitekturupproret har lämnat in ett motförslag.

FOJABs förslag jämfört med vårt width=

Lunds kommun bojkottar klassiskt förslag vid nyproduktion?
Vi i Arkitekturupproret blev inbjudna att visa vårt förslag för byggnadsnämnden den 31 mars 2016. Nu ett år senare har byggnadsnämnden i Lund kommit med ett utlåtande. Med på mötet 2016 fanns bland annat byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson och en representant från vår ledningsgrupp. När byggnadsnämnden nu har släppt ett utlåtande och en planbeskrivning upptäckte vi till vår förtvivlan att vårt förslag inte nämns en enda gång. Har de ens tittat på det? Har inte en kommun en skyldighet att ta en titt på förslag som kommer in? Kan byggnadsnämnden helt och hållet vurma för sin egen favoritarkitektur utan att ens titta på alternativ? Läs kommunens eget uttalande nedanför. Vi har kontaktat byggnadsnämnden och frågat varför de inte har återkopplat om Alberts förslag, men har idag 2017-03-17 ännu inte fått något svar.

Arkitekturupprorets förslag till förtätning.
Arkitekturupprorets förslag till förtätning.

Nyproduktion i Lunds vackraste kvarter
Lunds heligaste kvarter är den s.k. Kulturkvadranten. Rivningshysterin nådde aldrig till några gator kring Lunds eget Skansen (kallat Kulturen) som idag nästan helt består av gammal välbevarad bebyggelse. En byggnad fick dock stryka med som parkeringsplats år 1959, men nu vill Lunds kommun låta bebygga den tomma ytan. Kommunen har tidigare publicerat sitt eget förslag i Sydsvenska Dagbladet (utformat av byrån FOJAB). Vi kallar Fojabs förslag (se längre ner i inlägget) för tråkig halvmesyr och har därför ritat ett eget. Fojab är för övrigt samma firma som lät riva stora delar av rådhuskvarteret i Kristianstad häromåret för attersätta 1800-talshus med ett glastorn.

Kommunens utlåtande samt detaljplan
Kommunens utlåtande från 10 mars 2017 finns här som klickbar PDF-fil.
BN-Planbeskrivning-2016-11-30-Detaljplan

Vår arkitekt och vårt förslag
Vår arkitekt Albert Svensson har själv bott i Lund och känner väl till Stora Algatan. Hans förslag är baserat på de intilliggande byggnaderna och uppfyller båda krav på antalet rum, antalet våningar och ett underjordiskt parkeringshus. Nedanför är några byggnader som visar omgivningarna.

Stora Algatan med dess pampiga entrébyggnad.
Stora Algatan med dess pampiga entrébyggnad.
Längre in på gatan. Byggnaden till höger har varit inspiration för Albert Svenssons nya förslag då Lunds kommun efterlyste samma höjd.
Längre in på gatan. Byggnaden till höger har varit inspiration för Albert Svenssons nya förslag då Lunds kommun efterlyste samma höjd.
Rivningsluckan som den har sett ut sedan 60-talet
Rivningsluckan som den har sett ut sedan 60-talet
Lunds kommuns eget förslag genom arkitektbyrån FOJAB. Enligt oss en halvmesyr som skulle dra ner helhetsintrycket av kulturkvadranten
Lunds kommuns eget förslag genom arkitektbyrån FOJAB. Enligt oss en halvmesyr som skulle dra ner helhetsintrycket av kulturkvadranten

Det ser ut som att Fojab i sin nya ritning har valt att flyttat trapphuset med hisschaktet ut till fasaden för att ha det som ett “kalltrapphus”. Därmed kan de få ut mer boyta. Att skylta med hisschaktet på detta vis är kanske det sämsta man kan göra för att passa in i ett äldre kvarter. Arkitekt Bengt Hellborgs dotter Malin Hellborg har skrivit en uppsats med titeln Modern arkitektur i kulturhistorisk miljö (klickbar länk). Uppsatsen handlar specifikt om den planerade nyproduktionen i Kulturkvarteren. Vi skulle vilja tipsa Abelson och byggnadsnämnden i Lund att läsa den innan de tar sina avgörande beslut.

Det finns faktiskt ett tredje förslag
Lundaarkitekten Bengt Hellborg har gjort ett alternativ som grannarna i området gemensamt har lämnat in till kommunen som “invånarnas förslag”. Alternativet är anpassat efter det andra grannhuset och resten av områdets karaktär. Det är lägre och något mindre pampigt än Alberts förslag, men med inspiration från 1800-talshusen i området. En bild finns nedanför och ytterligare information finns i ovan nämnda uppsats.

Bengt Hellborgs förslag till förtätning.
Bengt Hellborgs förslag till förtätning.

Bilden nedanför visar vilken tomt som ska bebyggas.

Det är tomt 6 som ska bebyggas
Det är tomt 6 som ska bebyggas
Från bevaringsprogrammet om kvarteret.
Från bevaringsprogrammet om kvarteret.
Här ser ni gatan fotograferad från andra hållet innan rivningen. Det är platsen för den lägre byggnaden som revs. Vårt förslag är lika högt som Lunds kommuns.
Här ser ni gatan fotograferad från andra hållet innan rivningen. Det är platsen för den lägre byggnaden som revs. Vårt förslag är lika högt som Lunds kommuns.

Sydsvenskan har tidigare skrivit en artikel om bebyggelsen här:
http://www.sydsvenskan.se/lund/nytt-hus-pa-stora-algatan/

Arkitekturupprorets arkitekt intervjuad i Sydsvenskan

1937087_1763332363878225_4685474771217991322_n

Arkitekt Albert Svensson blev uppringd av Skånes största dagstidning “Sydsvenskan” efter inlämnandet av det nya förslaget. Följande intervju har publicerats både i papperstidningen och Sydsvenskans nätupplaga:

Arkitekt starkt kritisk mot byggplan

LUND Planerna på ett nybygge vid Stora Algatan invid Kulturen sågas av nätverket Arkitekturupproret.
– Huset ser massproducerat ut, säger arkitekten Albert Svensson som ritat ett eget förslag som snart ska presenteras för politikerna.
Publicerad 23 mars 2016 14.11 · Uppdaterad 25 mars 2016 13.05

Det är på en parkeringsplats i de gamla kvarteren söder om Kulturen som en fastighetsägare vill bygga ett femvåningshus.

Arkitektfirman Fojab har ritat ett förslag som innebär 38 lägenheter och ett underjordiskt garage. Gatufasaden muras i rött tegel med inslag av reliefmurning för att samspela med jugendhuset intill. Balkongerna får metallräcken och takvåningarna kläs i plåt och får glaskupor.

Men nätverksgruppen Arkitekturupproret ryser och kallar förslaget för “tråkig halvmesyr”.

Förvisso gillar nätverket stadsbyggnadskontorets ambition att “läka ihop gaturummet längs Stora Algatan och knyta an till de historiska stadsstrukturer som finns i den centrala stadskärnan”.

Men det förslag som presenterats drar ner helhetsintrycket av Kulturkvadranten, anser gruppen.

– Förslaget är inte det värsta jag sett, men det är tragiskt och trivialiserar en värdig miljö. Det är fel att sätta in ett hus som ser massproducerat ut och som inte tar hänsyn till omgivningen, säger nätverkets arkitekt Albert Svensson till Sydsvenskan.

Man kan också tycka att det är fint att bryta av gammalt med nytt?

– Att bryta av har inget värde. Jämför med andra genrer. Det känns väl inte särskilt piggt med ett dissonant gitarrsolo i en symfoni? Vill man bygga modernt kan man göra det vid Olympen i så fall.

I Albert Svensson förslag har byggnadsfasaden fått horisontella band, fönstren är regelbundet satta och huset har fått en frontespis (takkupa).

Varifrån har du fått inspiration?

– Jag har tagit hänsyn till platsens estetik. Jag hämtar inspiration från den tradition som jag är en del av.

Han har inga höga förhoppningar att politikerna i byggnadsnämnden ska köpa hans förslag.

– Men jag är glad om det blir en debatt, säger han.

Byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) har tittat på förslaget och tycker att det är intressant.

– Samtidigt framhåller de att ritningen från Fojab är negativ. Det tycker inte jag.

Han ska träffa nätverkets representanter i nästa vecka när byggnadsnämndens arbetsutskott har möte.

– Jag välkomnar förslaget. Men om de menar att nya hus måste se ut som gamla håller jag inte med. Om de menar att nya hus kan se ut som gamla, då håller jag med, säger han och påpekar att han inte har någon aning om vad Albert Svenssons förslag kostar att genomföra.

– Det är kanske oerhört mycket dyrare än Fojabs.

Detta inlägg har tidigare publicerats på Arkitekturupprorets Facebooksida av Edvard Erik Persson

Klicka här för att ta del av Arkitekturupprorets flöde av inlägg och diskussioner på Facebook

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

7 svar på ”Lunds kommun bojkottar klassiskt förslag vid nyproduktion?”

 1. Vi måste sätta stop för det här, de politiker och beslutsfattare som fattar dessa beslut måste ställas till svar. Att begå dessa kulturmord måste kriminaliseras.
  Vi medborgare vill ha ett vackert land med vackra städer och vackra byggnader. Så svårt är det inte. De beslutsfattarna som fattat dessa beslut måste vara så extremt inkompetenta och omdömeslösa att jag ifrågasätter att de kan fatta några som helst rimliga och bra beslut. Hör upp, sätt stop, gör om gör rätt. För ett vackrare Sverige.

 2. Blanda inte olika byggnadsstilar, det ser bara konstigt ut.
  Bevara Lunds unika arkitektur.

 3. Albert Svenssons harmoniskt inpassade förslag är det enda som är givet….hur ofta får man in så vackra förslag av en arkitekt? Passa på att använda er av det!!!

 4. Hur har det gått sedan artikeln skrevs?

  Jag föreställde mig också att en kommun hade åtminstone en moralisk skyldighet att reagera på insända förslag. Men ihjältigning är ju en väl etablerad härskarteknik för att sprida bilden att något inte är seriöst så det här förvånar mig inte ett dugg.

  Rivningsluckan är vackrare än det modernistiska förslaget och ger fler möjligheter för framtiden. En god anledning att i sådana här fall bråka för rivningsluckors bevarande ifall man inte kan få dit ett seriöst och vetenskapligt förankrat (vackert) hus.

 5. Nu när huset byggts färdigt så tycker jag inte alls att det förstör stadsbilden. Byggnaden på ritningen såg mycket värre ut än vad den gör i verkligheten. Huset blandar klassiska element med funkiselement vilket jag tycker är ganska snyggt. Huset har åtminstone spröjsade fönster, sluttat tak och rundade balkonger vilket åtminstone är ett steg i rätt riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.