Sveriges vackraste stad är nu framröstad

Vilken är Sveriges vackraste stad? Folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret med sina nära 50 000 medlemmar har nu röstat fram svaret på denna fråga. Omröstningen började den 1 januari 2017 och avslutades den 30 september, den pågick alltså under nio månader. Alla som ville fick vara med och rösta på valfri stad/tätort, vilket också innebar att personer som inte sympatiserar med våra arkitekturfrågor har kunnat delta. Vår tävling har blivit mycket omskriven i massmedia under 2017 och ligger högst rankad på Google för sökningen “Sveriges vackraste stad”. Vinnarstaden får därmed som extra bonus att komma upp som första träff på de sökorden. Så nu är det officiellt: Sveriges vackraste stad är Sundsvall!

GENVÄG TILL TOPP-LISTAN: Klicka här för en lång lista med hela topp 50.

Sundsvall är Sveriges vackraste stad.
Sundsvall är Sveriges vackraste stad (Foto ©: Anders Thorsell, www.ffaphoto.com | www.sundsvallsbilder.com)

Omröstningen skedde via Facebook

För er som missade själva tävlingen kan vi kort berätta att omröstningen skedde via en omröstningstråd i vår facebook-grupp (klicka här för att besöka). För att rösta krävdes alltså ett facebook-konto vilket gjorde tävlingsresultatet omöjligt att manipulera då man röstade i sitt eget namn. Alla som ville kunde vara med och rösta på valfri stad/tätort samt lägga till egna alternativ. När detta blogginlägg skrevs strax innan midnatt 2017-09-30 hade totalt 10145 röster inkommit. Topp 30 presenteras närmare med bilder längre ner och därefter följer topp 55 i en lång lista. Vad säger ni, vann rätt stad?

GENVÄG TILL TOPP-LISTAN: Klicka här för en lång lista med hela topp 50.

Sundsvall satte upp en skylt längs E4:an efter att ha vunnit titeln Sveriges vackraste stad.
Sundsvall satte upp en skylt längs E4:an efter att ha vunnit titeln Sveriges vackraste stad.

Diplomutdelningen i Sundsvall

Den 18 november var representanter för Föreningen Arkitekturupprorets styrelse och arbetsgrupp på plats för att dela ut diplom och plakett i samband med 10-årsjubileet av Sundsvalls Lyslördag. Prisutdelningen skedde på stora torget, inför 15 000 personer i publiken och följdes av sång av Tommy Körberg, precis när de första snöflingorna började falla och den redan vackra staden snabbt klädde sig i julskrud och blev ännu vackrare. Här är se klipp från livesändningen via Sundsvalls Tidnings drönare.

Stockholm fick inte vara med denna gång

Många har hyllat vårt alternativ att inte låta Stockholm vara med i tävlingen. Huvudstaden är trots sina massiva rivningar en oslagbart vacker stad med sitt vatten, sina nivåskillnader och alla pampiga byggnader. Stockholm har inte fått delta av två anledningar. Genom att vara störst, bäst (och vackrast) skulle en redan från början självklar vinnare göra tävlingen tråkig. Istället blev det en spännande och jämn kamp mellan framförallt Lund, Karlskrona, Ystad, Visby och Sundsvall där Sundsvall drog ifrån först mot slutet. Stockholm diskas också på grund av att huvudstaden påbörjade den rivningshysteri som sedan smittade hela Sverige. Anledningen till att vi har så få välbevarade historiska miljöer i Sverige beror helt och hållet på att alla svenska städer ville kopiera det huvudstaden gjorde och därför skapade sina egna så kallade Norrmalmsregleringar.

Stockholm är Sveriges vackraste stad.
Stockholm är kanske Sveriges vackraste stad. Vilken är då näst vackrast?

Stockholm blev Hässleholm under 9 månader

För att spexa till det något och understryka vårt budskap var vi tydliga med att om någon trots allt ändå valde att rösta på Stockholm så gick den poängen istället till stackars lådstaden Hässleholm, som annars inte hade fått många röster i denna tävling. Det är synd om Hässleholm som kanske är en av Sveriges tråkigaste städer, men som därför får lite ära genom denna omröstning. Hässleholm får representera landets fulstäder, tillsammans med olycksbröder som Västerås, Katrineholm, Skellefteå och Borlänge. Det vill säga städer vars stadskärnor nästan helt består av fyrkantiga och väldigt tråkiga lådor. Här går det bra att bo, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående.

Är Stockholm Sveriges vackraste stad?
Hässleholm får representera Stockholm i kampen om Sveriges vackraste stad.

Vad utmärker Sveriges vackraste städer?

Om vi analyserar rösterna syns det ganska tydligt att vatten är av stor vikt för att en stad ska anses vara vacker. De flesta städer utom Lund och Eksjö ligger vid havet eller vid en sjö. Städer med idylliska småhus och vacker arkitektur mitt i stadskärnan får många röster och småstäderna vinner oftast över storstäderna. Två städer i toppen räknas dessutom som världsarv; Visby och Karlskrona. En majoritet av städerna ligger i södra Sverige. Vad det beror på kräver en djupanalys, men städerna söderut klarade nog rivningshysterin bättre och har därför vackrare stadskärnor idag. Städer som förr var vackra men som sedan drabbades hårt av rivningshysterin t.ex. Västerås, Umeå, Gävle, Malmö, Växjö och Karlstad har inte kommit så långt i tävlingen.

1. Sundsvall 
Vinnaren fick hela 1 912 av 10 145 röster. När Sundsvall, Umeå och Luleå brann ner under det varma året 1888 blev nyproduktionen här unik. De fattigare städerna längre norrut återuppbyggdes i trä, men i Sundsvall valde träpatronerna att anlita de bästa arkitekterna från Stockholm och återuppbyggde sin stad i sten. Den intressanta stenstaden är relativt okänd för många svenskar då Sundsvall inte är ett vanligt turistmål. Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland. Sundsvalls stora minus är den rådande återgången till 1960-talets synsätt inom stadsplanering. Rivning av unika historiska hus i området Petersvik planeras (men har ännu ej genomförts) och många okänsligt fula lådor smälls upp i den annars så vackra stadskärnan.

Är Sundsvall Sveriges vackraste stad?
Sundsvall är Sveriges vackraste stad. (Foto ©: Anders Thorsell, www.ffaphoto.com | www.sundsvallsbilder.com)

2. Visby
1 440 av 10 145 röster gav silver till Visby. Staden är ett världsarv med sin vackra och välbevarade stadskärna och kändes till en början som den givna vinnaren. Stadskärnan består av välbevarade historiska byggnader som kompletteras med spännande kyrkoruiner. De smala gränderna och att staden sluttar ner mot havet skapar en mycket speciell atmosfär, med den medeltida stadsmuren som grädde på moset. Stadens enda minus är att den är ganska tråkig utanför murarna och att det byggs en del riktigt hemska bostadskomplex där. Eller var det kanske den där nya parasiterande tillbygganden på Clarion Hotel på den vackra Strandgatan som fick folk att i protest avstå från att rösta på Visby? Blir det fler sådana fula lådor, hiskeliga betongbibliotek i Almedalen och dystopiska campusbyggen med döda bakgator så kommer nog FN-organet UNESCO snart att hota Visby med att man drar tillbaka klassningen som världsarv.

Är Visby Sveriges vackraste stad?
Visby är Sveriges näst vackraste stad

3. Lund
516 av 10 145 röster gav Lund brons. Pampiga universitetsbyggnader varvas med mysiga små stadshus i olika färger. De många välbevarade korsvirkeshusen ger en känsla av att du befinner dig i en gammal stad, vilket är just vad du gör då Lund är över 1000 år gammal. Historien märks överallt när du går omkring i den pittoreska stadskärnan. Pärlan är självklart den enorma domkyrkan som tveklöst är Sveriges vackraste kyrka. Stadens stora minus är dess vägran att inspireras av sin egen tradition vid nyproduktionen, vilket har lett till en del nya lådor och parasitbyggnader i stil med Domkyrkoforum som gör ont i stadens själ. Avsaknaden av skog och vatten omöjliggör dessutom en seger till Lund. Lund har fått mindervärdeskomplex och börjat leka storstad fast på fel sätt.

Lund är Sveriges tredje vackraste stad.
Lund är Sveriges tredje vackraste stad.

4. Karlskrona
470 röster. Karlskrona är ett utomordentligt fint exempel på en planerad europeisk örlogsstad. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona sägs vara den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar. Stadskärnan klarade dessutom rivningshysterin ganska bra och har sin idylliska skärgård som en särskild turistattraktion. Karlskronas minus är alla stilkrockar där enorma lådor ofta har smällts upp på fel plats. Där det tidigare låg pittoreska trähus hittar du ofta tråkiga lägenhetskomplex idag och rivningarna av historisk bebyggelse har fortsatt på 2010-talet.

Är Karlskrona Sveriges vackraste stad?
Karlskrona är Sveriges fjärde vackraste stad

5. Ystad
398 röster. Ystad brukar tillsammans med Visby och Vadstena benämnas som de tre svenska städer som klarade rivningshysterin under 1960-talet allra bäst. Den idylliska stadskärnan sägs ha fler än 300 bevarade korsvirkeshus. Besöker du den långa sandstranden under sommaren är det lätt att tro att du har hamnat vid Medelhavet. De böjda gatorna mynnar alltid ut i något spännande och grädden på moset är det välbevarade medeltida klostret som speglar sig vackert i en damm. Ystad har också Sveriges kanske vackraste torg. Ett litet minus dock för att de har asfalterat alla gatorna istället för att använda någon form av gatsten. Ystad är dessutom sämst i Sverige på att utnyttja sitt A-läge med hamnen precis utanför gamla stan. Tänk vilken möjlighet till strandpromenader och uteserveringar, men nix – de styrande har valt att flytta allt sådant 2 km bort från centrum bakom ett industriområde. Skärpning och nytänk för att vinna nästa tävling!

Ystad är Sveriges femte vackraste stad
Ystad är Sveriges femte vackraste stad

6. Varberg
389 röster. Stadskärnan innehåller fortfarande många välbevarade trähus i mänsklig skala och torget, som måste vara ett av Sveriges största, har flera pampiga byggnader. Det som sticker ut i Varberg är dock den fina kuststräckan där den ovanligt stora fästningen ligger. Strax nedanför den hittar du det berömda kallbadhuset. Varberg får dock ett stort minus för att staden fortfarande tillåter rivning av kulturhistoriska byggnader.

Är Varberg Sveriges vackraste stad?
Varberg är Sveriges sjätte vackraste stad

7. Kalmar
286 röster. Kalmar har en välbevarad stadskärna med ett av Sveriges finaste slott precis utanför. Det stora torget kantas av vackra byggnader och staden har både murrester samt stadsportar kvar. Det går dessutom att hitta en hel del harmoniskt anpassad nyproduktion i den historiska stadskärnan. Ett stort minus för okänslig pågående nyproduktion som håller på att lådifiera stadens rykte som vacker. Ett plus dock för närheten till havet och den för många nödvändiga Ölandsbron som nästan är lika fin som storasystern, dvs Öresundsbron.

Är Kalmar Sveriges vackraste stad?
Kalmar är Sveriges sjunde vackraste stad

8. Norrköping
265 röster. Norrköpings stadskärna drabbades ovanligt hårt av rivningshysterin och utanför de vackra huvudgatorna och torgen hittar du inte så mycket spännande. Det speciella med Norrköping är det ovanliga industrilandskapet som är helt unikt i Sverige. Med forsande vatten bland pittoreska gamla industribyggnader får man en känsla av att befinna sig i ett annat land. Hur många andra svenska städer har vattenfall mitt i stadskärnan? Att turista i Norrköping ger vibbar av utlandssemester. Det stora minuset är de rostburkar som just nu ploppar upp som svampar lite här och där. Till och med byggherren har sagt att det blev fult med de senaste rostlådorna och urskuldat sig med orden att “vi byggde bara vad vi blev betalade att göra, men vackert blev det inte”.

Är Norrköping Sveriges vackraste stad?
Norrköping är Sveriges åttonde vackraste stad

9. Vadstena
237 röster. Vadstenas stadskärna är vackert välbevarad med sina gränder och historiska hus. Lite som en Östergötlands Ystad fast vid Vättern istället för havet och med trähus istället för korsvirke. Kring kyrkan känner man historiens vingslag och klostret är Sveriges mest kända. Går du ut längs piren får du se en av Sveriges kanske vackraste stadsvyer. Grädden på moset är det pampiga slottet som är ett av Sveriges vackraste. Kanske vi ska rösta om Sveriges vackraste slott nästa gång?

Vadstena är Sveriges elfte vackraste stad.
Vadstena är Sveriges nionde vackraste stad

10. Nora
236 röster. “Tre små gummor skulle gå en gång till marknaden uti Nora” sjungs det i den där gamla barnvisan som alla minns. Marknadstorget finns kvar helt intakt ännu idag och är idag kanske Sveriges allra vackraste trätorg? Nora omnämns alltid som en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Här kan du se hur många av de svenska stadskärnorna såg ut innan rivningshysterin. Staden har tillsammans med Eksjö och Hjo gått ihop under parollen “trästäderna” och här är man stolta över sitt kulturarv. Den nyproduktion som pågår under 2017 ser ut att anpassas harmoniskt med intilliggande bebyggelse vilket är mycket ovanligt i dagens arkitektur-Sverige. En stor applåd för detta.

Nora är Sveriges åttonde vackraste stad
Nora är Sveriges tionde vackraste stad

11. Eksjö
231 röster. Lite underligt och kul att Eksjö hamnar precis bakom bästa vännen Nora. Här kan vi nästan klippa och klistra ovanstående text om “en av Sveriges bäst bevarade trästäder” och att du här kan se hur många av de svenska stadskärnorna såg ut innan rivningshysterin. Det som gör att Nora får fler röster än Eksjö måste vara att Nora har vatten precis intill stadskärnan vilket ger vackra vyer mot staden, medan Eksjö har sin närmsta sjö lite längre bort. Tyvärr strök ett av de allra finaste träkvarteren med i en brand år 2015, men prognosen för nyproduktion ser riktigt lovande ut. Detta har vi tidigare berättat om i en artikel som finns att läsa om du klickar här.

Är Eksjö Sveriges vackraste stad?
Eksjö är Sveriges elfte vackraste stad

12. Landskrona
223 röster. Landskrona handlar lätt i skymundan för sina närliggande storebröder Helsingborg, Lund och Malmö, men detta är en stad som är väl värd ett besök. Den gamla stadskyrkan är tyvärr riven, men det vackert belägna citadellet har i gengäld en intressant historia att berätta. Kuststräckan mellan Landskrona och orten Glumslöv erbjuder en av Sveriges härligaste vandringar med fin arkitektur, sandstränder samt Skånes landskap från dess bästa sida. Gamla stan i Landskrona är dessutom välbevarad och fylld med vackra gamla byggnader i alla möjliga färger. Rådhustorget är ett av Sveriges vackraste torg och är helt förskonat från Domuslådor. Landskrona kommun får dock ett stort minus för att de nyligen tillät uppsmällandet av en ful parasitlåda på den i övrigt välbevarade “Gamla Kyrkogatan”.

Landskrona är Sveriges elfte vackraste stad
Landskrona är Sveriges tolfte vackraste stad

13. Helsingborg
194 röster. Blundar man för en av Sveriges rysligaste rivningar (det imponerande bankpalatset som ersattes av en ful låda) så är Helsingborgs torg ett av Sveriges mest sevärda. Stortorget ligger i en backe och börjar med en byggnad som många kallar för Sveriges vackraste rådhus. Längst upp på torget finns den berömda trappan som leder upp till tornet “Kärnan”. Den mysiga gamla stan känns ganska välbevarad med sina många korsvirkeshus och klassiska byggnader. Alla förvunna hus är dessutom inte rivna utan flyttade till Fredriksdals friluftsmuseum. Blundar du för en och en annan jättelåda så är stadskärnan oerhört vacker. Helsingborg har dessutom en sandstrand i centrum och är kanske det närmaste vi i Sverige kommer medelhavskänsla under sommaren. De lummiga omgivningarna runt Sofiero ger besökarna under sommaren nästan känslan av att befinna sig i en regnskog. Helsingborg får dock ett stort minus för de bakåtsträvande lådorna och 60-talspastischerna som just nu håller på att smällas upp på det bästa och mest framträdande läget nere i hamnen. Galleria Magnus Stenbock borde dessutom rivas snarast möjligt för att läka det förfärliga sår som byggnaden har skapat mitt i gamla stan.

Är Helsingborg Sveriges vackraste stad?
Helsingborg är Sveriges trettonde vackraste stad?

14. Hjo
167 röster. Hjo är nästa av de tre “trästäderna” och att vara en pittoresk trästad är tydligen ett säkert kort för att hamna högt uppe i en omröstning om Sveriges vackraste stad. Hjos vackra och välbevarade stadskärna är som en tidsresa tillbaka till hur många städer i Sverige såg ut innan rivningshysterin rev bort de vackra gamla husen. Det som skiljer Hjo från Nora och Eksjö är kanske stadskärnans storlek. Hjos skönhet består av vattnet precis intill stadskärnan, ett pampigt torg och ett stort antal trähus i olika färger. Stadskärnan är dock mycket mindre än i syskonstäderna vilket gör att du snabbt känner dig färdig med turistandet. Är du trött på trähus kan du då istället strosa längs Vättern eller åka på en båttur. Karlsborgs pampiga fästning är också ett spännande besöksmål i närheten. Hjo får dock ett stort minus för att de har smällt upp en tråkig låda mitt på det annars så vackra torget. Hoppas att den rivs eller förskönas snart.

Hjo är Sveriges fjortonde vackraste stad.
Hjo är Sveriges fjortonde vackraste stad

15. Marstrand
156 röster. Lilleputten har endast 1 319 invånare och är topplistans minsting. Invånarna själva har hävdat i vårt forum att de hade vunnit tävlingen om alla 28 000 medlemmar hade besökt Marstrand. Hur många andra kandidater ligger på en liten ö med vacker träbebyggelse som sträcker sig upp längs backarna mot en enorm fästning? Marstrand är unikt och absolut en av Sveriges vackraste platser. En riktig sommaridyll, men hur är det att bo där på vintern? Marstrand får ett oerhört stort plus för sin storskaliga nyproduktion i klassisk tradition, men samtidigt ett stort minus för att de inte stoppar rivningen av det vackra turisthotellet.

16. Härnösand
140 röster. Härnösand är en för många okänd pärla i Ångermanland. Det är en liten stad med endast 25 000 invånare, men stadskärnan ger intryck av att vara större än så. Omgiven av sjöar och vattendrag går det att få se stadens magnika skyline från distans ur många olika vinklar. Då den vackra kyrkan ligger på en höjd sticker den upp ovanför all annan bebyggelsepå ett magnifikt sätt. Härnösand har också flera kvarter med välbevarade trähuskvarter med gulliga hus i olika färger som skapar spännande gator och gränder. Däruöver finns här ett av Sveriges kanske vackraste rådhus. Trots några rivningar vid gågatorna känns stadskärnan ovanligt välbevarad.

Härnösand är en av Sveriges 50 vackraste städer
Härnösand är en av Sveriges 50 vackraste städer

17. Sollefteå
133 röster. Vi som har skapat denna tävling har aldrig varit i Sollefteå och är därför nyfiken på de många rösterna. Om man googlar fram bilder på staden så hittar man ett av Sveriges vackraste tinghus vilket ju kom på plats 11 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnad genom tiderna. Staden ser ut att vara fullproppad med vackra gamla byggnader, men har nog framförallt hamnat på topplistan på grund av de vackra omgivningarna. Här finns dessutom en pampig skidbacke mitt i stadskärnan.

Sollefteå är en av Sveriges 50 vackraste städer.
Sollefteå är en av Sveriges 50 vackraste städer.

18. Örebro
126 röster. Tyvärr har Örebro rivit sönder det mesta av de gamla pittoreska småhusen, men några få överlevde och flyttades ut till friluftsområdet Wadköping som ligger på gångavstånd från stadskärnan. Stadens skönhet består idag istället av området vid det vackra slottet där vattnet speglar sig fint mot några av stadens vackraste hus. Tröttnar man på utsikten mot slottet och de vackra husen längs Järntorget så är det bara att promenera till Stortorget där det magnifika rådhuset står. Promenera sedan gärna längs Köpmangatan eller Drottninggatan, men när du kommer till Krämarens enorma låda bör du blunda och vända om.

Örebro är en av Sveriges 50 vackraste städer.
Örebro är en av Sveriges 50 vackraste städer.

19. Lysekil
121 röster. Bilden säger allt. Den lilla tätorten med bara 15000 invånare känns trots sin storlek som en riktig stad och är verkligen Bohusläns största juvel. Den pampiga kyrkan uppe på höjden dominerar alla vyer. Stadskärnan är full av vackra hus i både trä och sten. Framförallt är det vyerna längs vattnet och skärgården som gör Lysekil till en av Sveriges vackraste städer.

Lysekil är en av Sveriges 50 vackraste städer.
Lysekil är en av Sveriges 50 vackraste städer.

20. Uppsala
119 röster. Uppsala i 1960-års modell, dvs så som staden såg ut före rivningshysterin, hade nog hamnat i topp 5 i vår tävling. Tyvärr har säkert 75 % av de vackra Pelle Svanslöskvarteren rivits till förmån för ful 60-talsarkitektur. På gågatan återstår i princip ingenting av det gamla och pittoreska. Uppsalas skönhet hittar man dock vid vattnet, kyrkan och vid slottet. Längs Fyrisån hittas många vackra gamla hus från 1600-talet och framåt. Domkyrkan som är Sveriges största (och kanske vackraste?) ligger på en höjd och syns i princip från alla vyer i staden. Området runt kyrkan påminner om gamla stan i Stockholm med sin tidlösa skönhet. Därefter kommer universitetsområdet med sina många vackra byggnader. Uppe på slottshöjden kan man njuta av en pampig utsikt mot stan och den botaniska trädgården. Uppsala är full av skönhet om man blundar för rivningarna.

Uppsala är en av Sveriges 50 vackraste städer.
Uppsala är en av Sveriges 50 vackraste städer.

21. Sala
De centrala delarna av Sala har kvar mycket av sin äldre bebyggelse och det är väl därför staden hamnar så högt på denna lista. Få byggnader av betydelse har rivits, men tyvärr ersatte de det vackra stadshotellet med en brun låda utan arkitektur år 1969. När du besöker Sala så börjar du med att bocka av rådhuset på Stora torget. Ta sedan en titt på sparbankshuset innan du börjar strosa längs de pittoreska trähusgatorna. Gå sedan ner till sjön i stadsparken och se den vackra Kristinakyrkans torn sticka upp bland träden. När du är färdig med staden åker du vidare till Sala silvergruva och njuter av en spännande upplevelse nere i gruvgångarna.

Sala är en av Sveriges vackraste städer.
Sala är en av Sveriges vackraste städer.

22. Falkenberg
När kommungubbarna i Falkenberg ville “modernisera” staden på 60-talet var de smarta nog att inte riva den gamla staden utan istället bygga de modernistiska kvarteren bredvid de gamla. Därför finns den gamla husen kvar idag och det går att njuta av mysiga träkvarter med stenbelagda gator. Efter att ha njutit av träkvarteren går man över tullbron för att få en magnifik vy mot gamla stan. Promenera sedan längs Ågatan och Storgatan för att se fler fina hus. Tröttnar du på att turista kan du sedan åka ner till de kritvita stränderna och ta dig ett bad.

Falkenberg är en av Sveriges vackraste städer.
Falkenberg är en av Sveriges vackraste städer.

23. Göteborg
Göteborg sägs vara den procentuellt mest sönderrivna staden i Sverige. Det var inte bara Nordstan och Arkaden som försvann på 60-talet utan också de flesta gamla stadsdelar utanför vallgravarna. Om alla de vackra gamla husen hade bevarats hade Göteborg utan tvekan varit en av Sveriges allra vackraste städer, men de massiva rivningarna gör att helhetsintrycket dras ner. Trots detta så återstår tillräckligt mycket skönhet för att placera Göteborg högt uppe på denna lista. Längs kanalerna i den gamla staden hittar du många av stadens vackraste byggnader som speglar sig i vattnet. Intill avenyn hittar du Vasastan som har några av de allra pampigaste och mest påkostade husen i Sverige. De välbevarade landshövdingehusen i Haga ger en bra bild av hur stora delar av Göteborg såg ut innan rivningshysterin. Blundar man med ena ögat lite här och där så är Göteborg en mycket vacker stad.

Göteborg är en av Sveriges vackraste städer.
Göteborg är en av Sveriges vackraste städer.

24. Trosa
Tätorten Trosa är en av minstingarna i denna lista, men också en av de allra vackraste. Torget med det gulliga rådhuset och de välbevarade träkvarteren hade nog varit tillräckligt för att få med Trosa på topp 30, men den största skönheten ligger i Trosaån och de färgglada husen som ligger längs med den. Promenera långs ån och titta på husen från de olika broarna för att få se vyer som du inte hittar någon annan stans i Sverige. Trosa känns unik i denna tävling och hade kanske hamnat ännu högre upp om alla som var med och röstade hade gjort ett besök där.

Trosa är en av Sveriges vackraste städer.
Trosa är en av Sveriges vackraste städer.

25. Sigtuna
Sigtuna är mest känd för kampen med Lund om vilken som är Sveriges äldsta stad. Den höga åldern märks av när man ser kyrkoruinerna som ger en känsla av en mindre version av Visby. Sigtunas största skönhet är dock Stora gatan som är proppfull med hus i olika färger. Vackra gamla trähus hittar man lite överallt i Sverige, men i Sigtuna känns de lite extra färgglada och gulliga. Den unika Drakegården med sin drake är något av det första du ser. Därefter kommer du till Tant Bruns kaffestuga som är hela 400 år gammal. Tröttnar du på vackra hus kan du vandra längs vattnet eller försöka tyda gamla runstenar.

Sigtuna är en av Sveriges vackraste städer.
Sigtuna är en av Sveriges vackraste städer.

26. Simrishamn
Har du sett Ystad så har du nästan sett Simrishamn då städerna är ganska snarlika i sin skönhet. Även här finns det böjda gator, korsvirkeshus och gatuhus i olika färger. Den stora skillnaden mot Ystad är att hamnen ligger kvar i de gamla delarna och där får Simrishamn många pluspoäng jämfört med Ystad. Att ha en mysig hamn mitt i centrum är en given succé.

Simrishamn är en av Sveriges vackraste städer.
Simrishamn är en av Sveriges vackraste städer.

27. Mariefred, delad med Mariestad
Lite lustigt att Mariefred och Mariestad fick exakt lika många röster. De är inte bara lika till namnen utan båda städerna är också mycket lika till utseendet. Två välbevarade städer fullproppade med vackra gamla trähus kan inte bli annat än succé. Mariefred får dock extra pluspoäng för att ett av Sveriges vackraste slott ligger här. Någon gång i framtiden kommer vi rösta fram Sveriges vackraste slott och då ligger nog Gripsholm bra till.

Mariefred är en av Sveriges vackraste städer.
Mariefred är en av Sveriges vackraste städer.

27. Mariestad, delad med Mariefred
För er som inte kan skilja de två städerna åt så använd er av ölknepet. Mariestad är ju namnet på en av Sveriges mest sålda ölsorter. Mariestad är därmed staden med ölen och Mariefred är staden med slottet. Det känns annars nästan som att det bara är kyrktornens utseende som skiljer sig mellan de två städerna som är nära på exakt lika vackra.

Mariestad är en av Sveriges vackraste städer.
Mariestad är en av Sveriges vackraste städer.

28. Malmö, delad med Luleå
Malmö är en sådan där fulsnygg stad som vi har gott om i Sverige. Den passar både i tävlingen Sveriges vackraste och Sveriges fulaste stad. De vackra Carolikvarteren existerar inte längre och det medeltida gatunätet har där bytts ut mot ett enormt köpcenter. Om man kan sin stad och går på rätt gator så är dock Malmö vacker. Gå längs kanalen och titta på stadens skyline från vattnet så får du vibbar av att vara i Lübeck eller någon annan nordtysk stad. Malmö var ju faktiskt en Hansastad och här hittar du både både mysiga gränder och vackra korsvirkeshus. Blunda när du passerar Caroli och kvarteret Menved, men titta sedan igen när du närmar dig Sankt Petrikyrkan och Stortorget. Stortorget är ju faktiskt nära på intakt och utan någon Domuslåda. Lilla torg med sina pittoreska korsvirkeshus skulle nog ha en stor chans att vinna en omröstning om Sveriges vackraste torg. Om inte staden hade förlorat sisådär 75 % av sin äldre bebyggelse under rivningshysterin så skulle Malmö nog vara värdig topp 5 i denna lista.

Malmö är en av Sveriges vackraste städer.
Malmö är en av Sveriges vackraste städer.

28. Luleå, delad med Malmö
Även Luleå är en sådan där fulsnygg stad som kan undra hur den hamnade så högt uppe i listan. Den är fin på långt håll och sedd från vattnet, men granskar man Luleå närmare så är den inte direkt någon skönhet med alla dess betonglådor. Bocka av de sisådär 5 sevärdheterna i centrum, njut lite av vattnet och omgivningarna, men bege dig sedan istället till Gammelstad Kyrkstad. Detta är platsen där Luleå grundades, och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. Staden flyttades på 1600-talet, och det var då man i folkmun började kalla platsen för ”Gammelstad”. 1996 upptog UNESCO Gammelstads kyrkstad på listan över världsarv omistliga för mänskligheten. Här hittar du den skönhet som “nya” Luleå saknar i en stor mängd trähus i hundra nyanser av rött.

Luleå är en av Sveriges vackraste städer.
Luleå är en av Sveriges vackraste städer.

29. Söderköping
Mysiga Söderköping är faktiskt en av Sveriges bäst bevarade gamla städer och är därför också en av de vackraste. Hit åker man för att njuta av den mysiga stadskärnan. Någon närmare beskrivning än så behövs inte.

Söderköping är en av Sveriges vackraste städer.
Söderköping är en av Sveriges vackraste städer.

30. Arboga
Nu har vi beskrivit så många vackra städer att krafterna är slut. Låt oss avsluta med nummer 30 så kan ni se 31-50 i listan nedanför. Nedanstående vy över Arboga säger mer än tusen ord och en beskrivning är därför överflödig. Vi lovar er att den är vacker.

Arboga är en av Sveriges vackraste städer.
Arboga är en av Sveriges vackraste städer.
Marstrand är Sveriges femtonde vackraste stad
Marstrand är Sveriges femtonde vackraste stad

Slutgiltig topplista 2017-09-30 klockan 23.59

1. Sundsvall (1 912 röster)
2. Visby (1 440 röster)
3. Lund (516 röster)
4. Karlskrona (470 röster)
5. Ystad (398 röster)
6. Varberg (389 röster)
7. Kalmar (286 röster)
8. Norrköping (265 röster)
9. Vadstena (237 röster)
10. Nora (236 röster)
11. Eksjö (231 röster)
12. Landskrona (223 röster)
13. Helsingborg (194 röster)
14. Hjo (167 röster)
15. Marstrand (156 röster)
16. Stockholm = Hässleholm (150 röster)
17. Härnösand (140 röster)
18. Sollefteå (133 röster)
19. Örebro (126 röster)
20. Lysekil (121 röster)
21. Uppsala (119 röster)
22. Sala (106 röster)
23. Falkenberg (100 röster)
24. Göteborg (99 röster)
25. Trosa (94 röster)
26. Sigtuna (92 röster)
27. Simrishamn (87 röster)
28. Mariefred och Mariestad (båda fick 73 röster. Ja det stämmer faktiskt)
29. Malmö och Luleå (båda fick 67 röster)
30. Söderköping (65 röster)
31. Arboga (63 röster)
33. Alingsås (61 röster)
34. Västervik (60 röster)
35. Hudiksvall (58 röster)
36. Strängnäs (52 röster)
37. Vaxholm (47 röster)
38. Östersund 46 röster)
39. Norrtälje och Jönköping (båda fick 43 röster)
40. Linköping och Karlshamn (båda fick 41 röster)
41. Skara (38 röster)
42. Västerås (34 röster)
43. Eskilstuna (33 röster)
44. Gränna (29 röster)
45. Kristianstad (26 röster)
46. Umeå (24 röster)
47. Örnsköldsvik (22 röster)
48. Halmstad (21 röster)
49. Kungälv (19 röster)
50. Lidköping (18 röster)
51. Gävle (17 röster)
52. Båstad (16 röster)
53. Uddevalla, Smögen (båda fick 11 röster)
54. Växjö, Askersund, Nyköping (alla fick 10 röster)
55 och uppåt. Alla städer med under 10 röster skrivs inte ut då listan skulle ta resten av dagen att skriva ihop. Kul dock att Stralsund nästan kom med då 9 personer röstade trots att staden inte har tillhört Sverige på 200 år!

Alla städer med under 10 röster får samla ihop sin byggnadsnämnd till ett krismöte. Kanske är det dags att börja bygga något vackert istället för att masskopiera samma lådor som har gjorts i nära 100 år? Lär av städerna överst i listan.

Våra övriga omröstningar

Självklart fortsätter vi våra populära omröstningar angående fint och fult. Förra årets Kasper Kalkon-pris för Sveriges fulaste nyproduktion må ha varit rejält omskrivet i massmedia, men vi föredrar såklart att rösta om vackert framför fult. Kalkon-priset kommer tillbaka i november, därav slutdatumet på denna tävling. Om det finns några värdiga kandidater kommer vi också under 2017 att sjösätta ett pris för Sveriges vackraste nyproduktion enligt folket. Med start i januari är det dessutom mycket troligt att det blir en omröstning om Sveriges fulaste stad. Varannan gång fint och varannan gång fult, får bli vårt motto.

Sveriges vackraste stad i media

Denna omröstning har som sagt rönt stor uppmärksamhet i media, med runt ett 70-tal inslag i olika tidningar och lokala nyhetssändningar:

30/12 SVT Nyheter ÖstVisby – vackraste staden – om Arkitekturupprorets omröstning.
30/12  Norrköpings TidningarVilken är länets vackraste stad?
30/12 Motala & Vadstenas Tidningar Vilken är länets vackraste stad – kopia av ovanstående
2/1 Nyheter 24 Karlskrona.seKarlskrona Sveriges vackraste stad?
2/1 Nyheter 24 Kalmar.seKalmar kan bli Sveriges vackraste stad
3/1 Blekinge Läns TidningKarlskrona tävlar om att vara landets vackraste
8/1 Ystads AllehandaNu kan du rösta på Ystad – som landets vackraste
9/1 SydsvenskanLund – för tillfället Sveriges vackraste stad utanför Stockholm
9/1 ÖstgötatidningenVadstena kan bli vackraste staden
9/1 SydöstranKarlskrona tredje vackrast
12/1 Nyheter 24 Kristianstad.seDärför har Hässleholm motvind i omröstning
19/1 Hallands NyheterVarberg en av Sveriges vackraste städer
19/1 Sundsvalls TidningSundsvall kan bli Sveriges vackraste stad – omröstning pågår
19/1 Sundsvalls TidningProfilerna tycker till – därför ska Sundsvall bli Sveriges vackraste stad: “Lyxigt läge”
20/1 Sveriges Radio P4 HallandVarberg vs Falkenberg – vilken är Sveriges vackraste stad?
20/1 Sveriges Radio P4 Halland: Sigvald Freylander intervjuas om Arkitekturupprorets omröstning “Sveriges vackraste stad”
20/1 Sundsvalls TidningSundsvall ligger tvåa i kampen om Sveriges vackraste stad
20/1 Sundsvalls Tidning, tv-inslag: Invånarna om varför Sundsvall ska utses till Sveriges vackraste stad
20/1 Gotland.netÄr Visby Sveriges vackraste stad?
21/1 HelaGotland.seÄr Visby Sveriges vackraste stad?
22/1 Nyheter 24 Ystad.se: Ystad – Sveriges vackraste stad?
22/1 Sundsvalls TidningSundsvall tar täten – leder tävlingen om att bli Sveriges vackraste stad
23/1 P4 Västernorrland: Sundsvall leder tävling om Sveriges vackraste stad
25/1 Norrköpings TidningarVilken är länets vackraste stad?
23/3 Nyheter 24 Trelleborg.se: Trelleborg i botten när Sveriges vackraste stad ska koras
23/4 Nyheter 24 Ystad.seYstad i topp när Sveriges vackraste stad ska koras
17/5 Blekinge Läns TidningKarlskrona kan bli Sveriges vackraste stad
22/7 Blekinge Läns Tidning: Vilken stad är Sveriges vackraste?
26/7 Helagotland.se: Visby just nu andra vackraste staden
7/8 Norrköpings Tidningar: Norrköping kan bli Sveriges vackraste
7/8 Östgöta CorrespondentenVadstena kan bli Sveriges vackraste
14/8 NorrköpingNews.se: Norrköping – vackrast i Sverige?
20/8 Nyheter 24 Kalmar.seRöstningen pågår: Är Kalmar Sveriges vackraste stad?
20/9 Nyheter 24 Kristianstad.seÅrets arkitektstäder har utsetts – så placerar sig Kristianstad – Arkitekturupprorets omröstning nämns.
23/9 Blekinge Läns TidningKarlskrona på listan över landets vackraste städer
23/9 Kristianstadsbladet: Nätverk kallar Hässleholm för fulstad
23/9 Sundsvalls Tidning: Sundsvall går mot segern – kan utses till Sveriges vackraste stad: “Bara Visby som hotar”
23/9 Ystads AllehandaEn vecka kvar att rösta på Ystad
24/9 Härnösandsposten: Härnösand är Sveriges vackraste stad
25/8 Norrköpings TidningarSå ligger Norrköping till i tävlingen
28/9 Nyheter 24 Ystad: Ystad bland Sveriges vackraste – då är sista chansen att rösta
28/9 Helsingborgs Dagblad: Ulf Kristiansson: Är Helsingborg den vackraste staden i Sverige?
28/9 Helsingborgs Dagblad: Landskrona — vackrast i Sverige? – Ronnie Niby intervjuas om Arkitekturupprorets omröstning.
29/9 Helsingborgs Dagblad, Landskrona: Landskrona mot toppen i Skönhetstävling för städer – Ronnie Niby intervjuas om Arkitekturupprorets omröstning.
30/9 Helsingborgs DagbladVilken stad är bäst? Reportrar i battle om Sveriges vackraste stad
1/10 SVT Nyheter VästernorrlandSundsvall utsedd till Sveriges vackraste stad
1/10 Sundsvalls TidningNu är det klart: Sundsvall röstades fram till Sveriges vackraste stad
1/10 ExpressenHär är staden som är vackrast i Sverige
1/10 Borås DLY.se: Borås inte topp 30 i skönhet
1/10 Smålands-TidningenEksjö – Sveriges 11:e vackraste stad
1/10 Blekinge Läns Tidning: Tävlingen Sveriges vackraste stad avgjord
1/10 SR P4 Kristianstad: Tävlingen avgjord – två skånska städer är bland Sveriges vackraste
1/10 SR P4 Halland: Varberg – Sveriges sjätte vackraste stad
1/10 Nyheter 24 Karlskrona.se: Sveriges vackraste stad har korats – så gick det för Blekinge
1/10 Nyheter 24 Helsingborg.se: Sveriges vackraste stad har korats – så gick det för Helsingborg
1/10 P4 Kristianstad: Tävlingen avgjord – två skånska städer är bland Sveriges vackraste
1/10 SVT Blekinge: Karlskrona – Sveriges fjärde vackraste stad
1/10 Vetlanda-Posten: Eksjö – Sveriges 11:e vackraste stad
1/10 P4 Blekinge: ”Fulstaden” Hässleholm på 16:e plats
2/10 Sydöstran: Karlskrona i toppen av ”Sveriges vackraste städer”
2/10 HelaGotland.se: Chocken: Visby är inte Sveriges vackraste stad
2/10 SVT Öst: Norrköping och Vadstena bland de vackraste städerna i landet
2/10 Lokaltidningen Landskrona: Resultatet: Landskrona vackrare än grannen Helsingborg
2/10 Nyheter 24 Halmstad.se: Nu är Sveriges vackraste stad framröstad
2/10 Gotland.net: Visby utsedd till Sveriges näst vackraste stad
2/10 Hallands Nyheter: Varberg en av Sveriges vackraste städer
2/10 SVT Nyheter Halland: Varberg är en av landets vackraste städer
2/10 SVT Nyheter Öst: nyhetssändningen Arkitekturupprorets omröstning nämns
2/10 Nyheter 24 Kalmar.seSveriges vackraste stad har korats – så gick det för Kalmar
2/10 Nyheter 24 Ystad.se: Sveriges vackraste stad korad – så högt upp kom Ystad
3/10 Sydsvensskan: Lund har korats till Sverige tredje vackraste stad
3/10 Sydsvenskan Minibladet: Sveriges vackraste stad: Sundsvall
3/10 Barometern: Sveriges vackraste stad framröstad
3/10 NorrköpingNews.seNorrköping i topp på listan över vackra städer
3/10 Norrköpings TidningarHär är Sveriges vackraste stad
3/10 Norrländska Socialdemokraten: Arkitekturupproret: Norrköping vackrast – “Norrköping vann lobbyorganisations omröstning i länet” (tävlingen gällde dock hela landet, inte specifikt Östergötland, men Norrköping fick flest röstar av de nominerade i länet).
10/10 Expressen – Allt om resor: 10 främsta pärlorna i Sveriges vackraste stad
20/10 Sundsvalls Tidning: Här är skylten som ska få turisterna att välja Stenstan – före Sundsvallsbron
22/10 Husbil & husvagn: Sundsvall utsedd till Sveriges vackraste stad
30/10 Östra Småland: Sjunde vackraste staden – men med varning
1/11 Eskilstuna-Kuriren: Trosa är Sörmlands vackraste stad
1/11 Södermanlands Nyheter: Trosa är Sörmlands vackraste stad
18/11 Sundsvalls Tidning: Hör Tommy Körberg sjunga och se när Sundsvall tänds upp – vi sände live från Lyslördag – Arkitekturupproret på scen inför 15 000 Sundsvallsbor och delade ut plakett och diplom för Sveriges vackraste stad.


VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår Facebookgrupp här

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

24 svar på ”Sveriges vackraste stad är nu framröstad”

 1. Är det inte i alla fall galet att ha folkomröstning om Sveriges vackraste stad? Hur många städer har de röstande besökt?

  Varför inte en objektiv bedömning av arkitekter och stadsplanerare som reser runt? Och förresten vad betyder “vacker” i det här sammanhanget?

  1. Haha vilken partypooper du är, Nils-Eric! Du är ingen Sundsvallsbo gissar jag.

   För det första: att ett fåtal personer skulle kunna göra en mer ”objektiv bedömning” än 10 000 är inte särskilt troligt. Att personer som dessutom är från samma bransch med en hög grad av grupptänkande skulle vara objektiva är även det osannolikt. Precis som du så relativiserar många arkitekter ord som vacker eller skönhet – de menar att man inte bör prata om sådana ord och att ”smaken är som baken” trots att det finns tydliga gemensamma generella prefenser. Vilket delvis besvarar din andra fråga. Att vara vackrast är att bäst tillfredsställa människors generella estetiska preferenser. Hur man gör det kan du läsa om i flera av våra artiklar på hemsidan.

   Självklart bör dock exakta placeringar tas med en nypa salt. Men man kan se vissa mönster – så som att de städer som bäst klarade rivningsvågen ligger högt. Ju mindre modernism desto högre placering skulle man hårddraget kunna säga. Vilket går väl ihop med den forskningen som finns i liknande ännen.

 2. Ja, visst tycks många ha röstat på sin hemstad – men mönstret visar sig ändå i att det tycks vara hemstäder som är någorlunda orivna. Vilket kanske säger något, även om det inte direkt är något akademiskt forskningsprojekt det här.

  Fast det skulle förstås vara intressant att låta den svenska arkitektkåren göra något liknande – utan plats för att problematisera ordet “vacker”. Det skulle kunna, på det osäkra sätt som är givet här, ge en fingervisning om ifall Arkitekturupproret har rätt eller fel i sin tes om den kårens alienering från flertalets behov och vår biologi.

  (Själv satsar jag då på Arkitekturupproret. Det utesluter inte alls att jag ser förtjänster hos många modernistiska hus. Fast inte många jämfört med hur många som har byggts och byggs: det är en svår stil att bygga välgörande hus i.)

 3. It’s a great initiative to try and get man-made Sweden to look a bit nicer. I’ve travelled all over Sweden and as long as you stay well away from the towns and the major roads, it’s a spectacularly beautiful country.

  I don’t know what you did to your towns, but I figured you got so sick of beauty (landscape and people) that you craved pure, dogshit ugly, and so built houses and invented food to satisfy that need. I’m guessing that this happened sometime during the last century, because most towns have a tiny core of pretty surrounded by rings and rings of horrendous. My current home town of Mariefred is a good example of this, with a handful of pretty streets and a castle enveloped in ‘what the hell were they thinking?” And the envelope is getting thicker by the day.

  My old hometown of Vaxholm was similar. You’d see tourists wandering down Hamngatan, browsing shop windows and fooled into thinking that they were wandering down a quaint old street because the Kastell was framed at its end, and all I could think was, “For God’s sake, don’t look up.”

  And then there’re the horrors of Flen and Sävsjö. I’m mystified by a people who want to turn their country into Luton. Weird.

  1. Or Milton Keynes…. yes, there are so many ugly places and houses being built from the 60’s and still ongoing… It’s cheaper to bild ugly. What’s it called… brutalism?

   1. Not always cheaper either as often as you may think. It’s also easier for big corporations to just continue following the set routines they once built up their business around.

    Which in Sweden are all about tearing down old houses and building new accordning to the “rational” Modernist doctrines which seem so well adapted to industrial production. Especially so since the “Million Programme” of the ’60s, which aimed at eliminating both housing shortage and remaining substandard housing within some ten years. The deficiencies in comfort and amenities of older housing were not distinguished from their aesthetics and vice versa, and it was all carried out in a “rational” way that greatly benefitted large building companies and more or less watertight cooperation between them and municipalities in a spirit that has been with us since then.

 4. Arkitekturupproret vekar ha Stockholm som norm. Sundsvall är vacker därför att den påminner om Östermalm i Stockholm. Man verkar också ha utgått från att Stockholm skulle ha vunnit om de tillåtits delta. Visst har Sundsvall många vackra hus men stadsplanen är en katastrof. Att bygga en rutnätsstad i änden på en havsvik mellan två berg leder till ett ständigt blåsande vilket vintertid är fruktansvärt. Grattis dock till Sundsvall som lyckats bättre med att mobilisera sina vänner till att rösta.

  1. Jag tvivlar på att det är Arkitekturupproret som har Stockholm som norm. Man ska inte tro att alla som skriver på en förenings blogg representerar föreningens hållning i allt. Skulle tro att det är mer av en folklig föreställning.

   Men, för tydlighetens skull, jag har inte heller sekelskiftes stenstad som ideal. Den har sina kvaliteter, som nog är lättare än modernismen att göra något trevligt av, men var också på sin tid både storskalig och utplånade lokal egenart. Många tyckte den var nästan lika trist som många tycker modernismen är nu, och det hade nog sina skäl.

   Om rutnätsplaner är det bara att hålla med. Dessutom blir de lätt trista även på vindskyddade platser.

  2. Normen är nog Paris och som kan nog anses som Arkitektens våra dröm. Leif, du antyder att mobiliseringen av röster väger mer än att Sundsvall just råkar ha en fin stadskärna. Vad har arkitekturen med väder och vind att göra? Jag tror nog att den kommer att blåsa ganska mycket i denna stan oberoende planering pga älvarna/dalgångar som rinner ner mot Sundsvall från dess östra kanter.

   1. Paris vilken “Arkitekts” våta dröm? Arkitekter har väl olika smak och förebilder som alla andra. Även de som bara vill veta av modernismen eller de som svärmar för “den Täta Stenstaden” à la Haussmann – Gründerzeit – Jugendtidens innerstadsplanering kan ju tycka olika inom de gränserna.

    Arkitektur har mycket med väder och vind att göra. Man kan rita både byggnader och stadsplaner som blåshål eller så att de ger lä. Ett bra sätt att göra det förra är just att rita raka gator, särskilt i riktningar som de förhärskande vindarna bara har att blåsa in i. Sedan kan man spä på med höga täta hus så får man nästan vindtunnlar.

 5. Arkitektupproret är ett lite fånigt namn, det är ju arkitekter som har alla lådhusen. Ge folk frihet att bygga hur de själva vill istället så får vi mycket intressantare städer!

  1. Föreningen heter inte “Arkitektupproret”. Den heter “Arkitekturupproret”.

   Men även om den hade hetat “Arkitektupproret” så är ju inte arkitekter en enhet som alla tycker lika.

   “Frihet att bygga hur folk vill” kommer i praktiken att leda till ännu mer diktatur för de kapitalstarka, åtminstone när det gäller annat än mindre privatbostäder och så länge den samhällsstruktur vi har nu består. Och beträffande mindre privatbostäder finns det alltid folk som har dålig smak, inget sinne för historia och byggnadsarv och dålig koll på vad hänsyn till andra är. Privatpersoner är inte mer förskonade från det än vad akademiska kotterier och storföretag är.

   Men hur en byggnadskontroll ska se ut måste förstås diskuteras.

 6. Vill bara kommentera på “För att rösta krävdes alltså ett facebook-konto vilket gjorde tävlingsresultatet omöjligt att manipulera”.

  Detta stämmer inte alls och är helt felaktigt. Det är väldigt enkelt att manipulera Facebook och eventuella omröstningar. Det finns ett flertal tjänster som man hyra som kan göra detta och tar betalt så lite som $0.05 per röst. (enkelt att göra själv också, men billigare och bekvämare att hyra in någon annan)

  Hela “fejk news” debatten borde ha lärt folk detta om inte annat. Jag förstår att säkerhet inte är ert huvudintresse men att slänga sig med uttryck och rena felaktigheter som ovan kan få andra att tro på det.

  1. Tekniskt sett korrekt. Dock en missad detalj. Då borde medlemsantalet minskat drastiskt eftersom fb rensar med jämna mellanrum ut fakekonton. Vilket är just vad tjänsterna utnyttjar. Sen kan även tilläggas att admins i Facebookgruppen sållar bland ansökande till gruppen vilket även detta minskar mängden falska konton.

 7. En underbar tävling för att få upp ögonen för att vanliga medborgare bryr sig om sina städer. Kanske också kan få upp ögonen på de skyldiga till all förstörelse som skett och tyvärr sker i var och varannan stad i detta nu.

  Personligen skulle jag önska ett nytt demokratiskt system som gjorde det möjligt för medborgarna att bli mer delaktiga i sin plats på jorden…då skulle säkerligen arkitekturen börja ta en annan riktning än massproduktionens vidrigt likriktade betonglådor av idag. De kan oftast ingå under benämningen “getto”…hur dyrt det än är att bo där.

  1. Hej, Jag tycker mycket om frasen “vidrigt likriktade betonglådor av idag”!

   The rectified boxes violate the roughness of the 15 properties Christopher Alexander developed in this life’s work: The Nature of Order. All boxes are more or less similar, so they violate scaling law of far more smalls than larges. All beautiful things are called living structure, which follows scaling law (with far more smalls than larges globally) and Tobler’s law (with more or less similar things locally).
   https://twitter.com/binjiangxp/status/1032601033921445888
   The mathematical model of beauty helps address (1) why something is beautiful, and (2) how much beauty the thing has:
   https://www.researchgate.net/publication/299337109_A_Mathematical_Model_of_Beauty_for_Sustainable_Urban_Design

 8. Jättekul att ni har gjort en sådan här tävling, men synd att det stod fel på ordningen på listan i början med bilderna, Stockholm var inte med och det gjorde att listan blev förskjuten och i fel ordning efter det.

 9. “Städer som förr var vackra men som sedan drabbades hårt av rivningshysterin t.ex. Västerås, Umeå, Gävle, Malmö, Växjö och Karlstad har inte kommit så långt i tävlingen.” Den som buntat ihop Malmö med dessa kan inte ha satt sin fot i stan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.