Riv Entré i Malmö

Trots eviga ombyggnader av köpcentret Entré står de flesta butikslokaler tomma. Riv denna markskrapa och bygg flera mindre stadskvarter på platsen. Istället för en avlång byggnad som ligger som en mur mellan Värnhem och Kirseberg skulle dessa två stadsdelar kunna länkas ihop.

Bengt Hellborgs förslag.

Från stadskvarter till jättelåda.

Under större delen av 1970-talet stod de flesta husen på platsen övergivna och väntade på rivning. Det mesta revs omkring 1980. Därefter var det bara en stor ödetomt i många år. 1985 gick Sydsvenskan ut med en tävling och frågade läsarna hur tomten skulle kunna bebyggas. En av dem som skickade in ett förslag var arkitekten Bengt Hellborg. Av detta blev det tyvärr inget. Efter ytterligare ca 25 år, omkring 2010, byggdes istället köpcentret Entré.  Denna galleria fick problem redan från starten och än idag står det mesta tomt.

Läs mer om Bengt Hellborgs förslag här: Så kunde Malmös förstuga sett ut om hans förslag gått igenom (Nyheter 24 Malmö).

Minskat  behov av butikslokaler

Det minskade behovet av butikslokaler är en möjlighet som borde utnyttjas för att åtgärda ett stadsplanemässigt och arkitektoniskt fiasko som Entré. Internethandeln är knappast heller någon övergående fluga så efterfrågan på butikslokaler lär fortsätta minska.

Framtiden

Bengt Hellborgs förslag borde aktualiseras igen. Riv Entré och bygg flera mindre kvarter här. Malmö stad har en ambition att bygga ihop Värnhem och Kirseberg. Detta försvåras om man har en avlång byggnad som skärmar av stadsdelarna ifrån varandra. För att göra något åt trafiksituationen skulle också den närmaste delen av Stockholmsvägen kunna göras om till stadsgata.

Bengt Hellborgs förslag jämfört med köpcentret Entré som ligger på platsen idag.
Det gula huset eller Linhardtshuset som det också kallades revs så sent som 1989. Detta hus syns längst till höger på Bengt Hellborgs skiss.
Bengt Hellborg, arkitekt.
Östra delen av Entré jämfört med hur det har sett ut.
Flygfoto över området från 1960.
Flygfoto från 2012. Istället för flera mindre kvarter ligger här nu en avlång jättelåda med mestadels tomma butikslokaler.

 

 

 

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.