En julklapp åt oss som vill se vackrare arkitektur

Vi har tidigare skrivit om entreprenören Björn Sundeby och hans planer på två klassiskt inspirerade byggnader i  Växjö. Planerna har fått övervägande positivt stöd från allmänheten men motarbetats av arkitekturetablissemanget som velat stoppa bygget då de menar att det inte “speglar vår tid”. Vi inom Arkitekturupproret är väldigt glada att nu kunna rapportera att de verkar misslyckas. En  enig byggnadsnämnd har nämligen godkänt förslaget!

En av de två planerade byggnaderna som nu ser ut att bli verklighet. Arkitekt är Ola Broms Wessel, Spridd.

Redan våren 2016 intervjuade vi Björn Sundeby angående hans planer som är inspirerade av Strandvägen i samma stad. Han menade att hans vision var att bygga byggtekniskt beständiga hus i en tidsanda som folk tycker om och som dessutom ger oss positiv energi:

“Det var inte för inte som Strindberg gjorde sina morgonpromenader på Strandvägen. Att få se så fina mästerverk (d.v.s. de vackra byggnaderna) anser jag vara en källa för inspiration. Att jag nu blivit någon form av frontfigur för detta känns inspirerande och ger mig så mycket energi.”

Planerna för området, Målet är att byggnaderna ska kunna stå i 500 år.

Björns planer har fått övervägande goda reaktioner från allmänheten. En kommunikationsansvarig gick igenom reaktioner på sociala medier utan att hitta en enda negativ reaktion vilket kallades för “unikt”.  Planerna har dock stött på hårt motstånd från arkitektetablissemanget som velat stoppa bygget då de inte anser att det “symboliserar vår tid”. Man har på sedvanligt sätt försökt förminska planerna, bland annat genom att kalla det för “löjligt” och “pastisch”. Arkitekturupproret har tidigare samlat dessa invändningar i ett blogginlägg.

Nu har dock byggnadsnämnden godkänt bygget och politikerna i nämnden var eniga. Även om ärendet fortfarande kan stoppas så finns det nu mycket som tyder på att dessa byggnader faktiskt kommer bli verklighet. Vi inom Arkitekturupproret ser detta som en mycket glädjande julklapp!

Före och efter. Äntligen får lågmodernismen ge vika för modern arkitektur. Det här är framtiden!

Fler blogginlägg med liknande tema

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.