Lista – vilka är Skånes fulaste byggnader? (Kristianstad, Landskrona, Ystad, Åhus, Ängelholm osv.)

Under 2020 röstar vi fram Sveriges fulaste byggnad. I samband med deltävlingarna hade vi också ett uppsamlingsheat där vi röstade fram Skånes fulaste byggnad. Det var egentligen Skånes småstäders fulaste byggnad som korades då Malmö, Helsingborg och Lund hade egna tävlingar. Här korade vi fulast i Kristianstad, Landskrona, Ystad, Åhus, Ängelholm, Hässleholm, Skurup, Simrishamn, Båstad, Skanör-Falsterbo, Hörby, Tomelilla, Sjöbo, Eslöv, Trelleborg och Kävlinge m.fl. Vi har tidigare också röstat fram Skånes vackraste byggnad. Alla större städer fick en egen deltävling där byggnader i toppen sedan gick till finalen. Mindre städer fick delade tävlingar likt Skånes. Nedanför kan du se de fulaste byggnaderna i Skåne i en lista. Folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret med nära 50 000 medlemmar har röstat fram svaret på skönhetsfrågorna. Ni har säkert alla hört talas om våra populära tävlingar där vi också har utnämnt Sveriges vackraste byggnad genom tiderna (2020), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste stad (2017).

Lista - Skånes fulaste byggnader, dvs fulast i Kristianstad,  Landskrona, Ystad, Åhus, Ängelholm, Hässleholm, Skurup, Simrishamn, Båstad, Skanör-Falsterbo, Hörby, Tomelilla, Sjöbo, Eslöv, Trelleborg och Kävlinge.
Lista – Skånes fulaste byggnader, dvs fulast i Kristianstad, Landskrona, Ystad, Åhus, Ängelholm, Hässleholm, Skurup, Simrishamn, Båstad, Skanör-Falsterbo, Hörby, Tomelilla, Sjöbo, Eslöv, Trelleborg och Kävlinge.

Uppdatering: Sverigefinalen har nu slutat. Klicka här för att se topp-listan med Sveriges 150 fulaste byggnader!

Resultatet från Skånes deltävling i en lista – Vilka är Kristianstads, Landskronas, Ystads, Åhus, Ängelholms, Hässleholms, Skurups, Simrishamns, Båstads, Hörbys, Tomelillas, Sjöbos, Eslövs, Trelleborgs och Kävlinges fulaste byggnader genom tiderna?

Arkitekturupproret har förutom huvudgruppen (klickbar länk) med nära 50 000 medlemmar dessutom 22 lokala Facebookgrupper. Skånes fulaste byggnad röstades fram i lokalgruppen Skånes Arkitekturuppror (klickbar länk). Våra medlemmar nominerade 47 byggnader som tillsammans samlade 1023 röster. Kristianstad, Landskrona, Ystad, Åhus, Ängelholm, Hässleholm, Simrishamn och Trelleborg är vackra städer och vi hade gärna sluppit ha med bidrag härifrån i finalen. Tyvärr har modernisterna de sista 60 åren rivit många vackra byggnader och byggt ännu fler fula byggnader mitt i de vackra gamla städerna. Facebook tillåter endast totalt 100 alternativ i sina omröstningar och vi har därför endast kunna skicka åtta fula hus från Skåne (+10 från Malmö, Helsingborg och Lund) till finalen (ett från Kristianstad, ett från Sjöbo, ett från Trelleborg, ett från Landskrona, ett från Ystad, ett från Hässleholm och ett från Eslöv). Om du är nyfiken på vilka byggnader som är med i Sverigefinalen så kan du se hela listan genom att klicka här: Lista – Sveriges fulaste byggnader genom tiderna. Glöm inte att vi också har röstat fram Skånes vackraste byggnader.

Vilken är hela Sveriges fulaste byggnad genom tiderna?
Vilken är hela Sveriges fulaste byggnad genom tiderna?

Nu är vinnaren i Sverigefinalen äntligen korad

Klicka här för Sveriges 100 fulaste byggnader i en lista.

Skånes vackraste byggnad är också framröstad

Nedanför hittar du en lista över de fulaste byggnaderna i Skåne, men missa inte att vi också har röstat fram Skånes vackraste byggnad. Den tävlingen vanns av Hotell Christian IV i Kristianstad. Klicka här för att se hela listan över Skånes vackraste byggnader.

Hotell Christian IV är Kristianstads vackraste byggnad.
Hotell Christian IV är Kristianstads vackraste byggnad.

NU ÄR DET OFFICIELLT: Galleria Boulevard i Kristianstad är Skånes fulaste byggnad när Malmö, Helsingborg, Lund och Landskrona räknas bort!
Nedanför kommer Skånes resultat i en lista, dvs Kristianstads, Landskronas, Ystads, Åhus, Ängelholms, Hässleholms, Skurups, Simrishamns, Båstads, Hörbys, Tomelillas, Sjöbos, Eslövs, Trelleborgs och Kävlinges allra fulaste byggnader enligt folket.

1. Galleria Boulevard är Kristianstads fulaste byggnad! (206 röster)

Galleria Boulevard är Skånes fulaste byggnad.
Galleria Boulevard är Skånes fulaste byggnad.

Arkitekturupproret ville egentligen ge titeln Sveriges Riksförfulare (klickbar länk) till Fojab och Region Skåne för att de förstörde hela rådhuskvarteret i Kristianstad, men istället utnämnde vi dem till Sveriges största rivningsmarodörer (klickbar länk) då de rev ett helt kvarter med 1800-talshus för att få bygga en glaslåda. Samtidigt som Fojab förstörde hela rådhuskvarteret i Kristianstad lät de utarma den pittoreska stadskärnan genom att bygga Galleria Boulevard mitt i staden. En enorm och urful galleria har byggts på bästa läge och fått många av butikerna i den gamla stadskärnan att bomma igen en efter en. Kristianstad hade länge hyllats som en av få svenska städer som nästan klarat sig helt från att få köpcentrum mitt i eller utanför staden vilket hade gynnat småbutikerna, men år 2014 var det dags att leka 1960-tal mitt i Kristianstad och ett enormt monster smälldes upp intill vackra gamla hus. Det ironiska är att de ännu inte har lyckats fylla gallerian med butiker. Trots att 6 år har gått så gapar halva byggnaden tom.

Galleria Boulevard är Kristianstads fulaste byggnad.
Galleria Boulevard är Kristianstads fulaste byggnad.

2. Kv. Viljan 11 på Silogatan 8 är Sjöbos fulaste byggnad! (70 röster).

Kv. Viljan 11 på Silogatan 8 är Sjöbos fulaste byggnad
Kv. Viljan 11 på Silogatan 8 är Sjöbos fulaste byggnad.

Detta splitternya hyreshus var nominerat till Kasper Kalkon-priset 2020. Det ligger vid bussterminalen och kommer att ha 24 lägenheter, ettor till fyror. Att bo här kommer tex att kosta 5300 kronor i månaden för en etta och ungefär 7000 för en tvåa för något som ser ut som staplade evakueringsbaracker. Inkluderat är iallafall skottgluggar till fönster.

Superfult nybygge i Sjöbo. Inkluderat är iallafall skottgluggar till fönster.
Superfult nybygge i Sjöbo. Inkluderat är iallafall skottgluggar till fönster.

3. Före detta Åhléns är Trelleborgs fulaste byggnad! (61 röster)

Före detta Åhléns är Trelleborgs fulaste byggnad.
Före detta Åhléns är Trelleborgs fulaste byggnad.

Det var inte vilket hus som helst som revs när bankhuset som senare skulle bli Åhléns skulle byggas. Stadens stolthet, dvs Trelleborgs eget stadshotell låg på platsen. Mot slutet byggdes hotellet om till Grand Hotel, men revs kort därefter.

Samma hörna när stadshotellet låg på platsen.
Samma hörna när stadshotellet låg på platsen.
Grand Hotel Trelleborg innan rivningen.
Grand Hotel Trelleborg innan rivningen.

4. Townhouse Japan är Landskronas fulaste byggnad! Även framröstad som Sveriges fulaste nya byggnad år 2010. (46 röster).

Townhouse Japan är Landskronas fulaste byggnad
Townhouse Japan är Landskronas fulaste byggnad.

“Japanhuset” har tidigare också röstats fram till Sveriges fulaste nya byggnad år 2010 (klickbar länk). Elding Oscarsson har byggt en av 10-talets mest omtalade parasiter. Varför vill man bygga något som endast provocerar och inte tillför några skönhetsvärden överhuvudtaget? I det här fallet blev arkitekten omskriven för sin provokation så han tänkte väl att all publicitet är bra publicitet? Den blekvita lådan provocerar i den pittoreska miljön i Landskronas äldre kvarter. Möjligtvis kunde den kubistiska skapelsen ha varit intressant i en annan kontext, men modernistiska arkitekter tycks ha ett patologiskt intresse av att bryta sönder enhetligt välbevarade miljöer.

Elding Oscarsson har byggt en av Sveriges mest omtalade parasiter i Landskrona.
Elding Oscarsson har byggt en av Sveriges mest omtalade parasiter i Landskrona.
En god arkitekt vet hur man bygger ett hus som passar in. En dålig arkitekt vill sticka ut och provocera eftersom det är enklast.
En god arkitekt vet hur man bygger ett hus som passar in. En dålig arkitekt vill sticka ut och provocera eftersom det är enklast.
Går det kanske att bygga om den fula lådan som ett skånskt korsvirkeshus? Förlagan här finns på Bornholm.
Går det kanske att bygga om den fula lådan som ett skånskt korsvirkeshus? Förlagan här finns på Bornholm.

Med en svada av floskler tror sig arkitekterna kunna lura allmänheten att inte se det malplacerade och frånstötande. De formuleringar som krystas fram är ofta rena parodierna och arkitektkåren tycks tävla i att övertrumfa varandra i stolligheter. Trots detta fick huset Landskronas stadsbyggnadspris 2009, med motiveringen:
”Byggherren och arkitekterna har visat stort mod och skicklighet genom att addera en modern byggnad i en kulturhistoriskt laddad miljö. Den nya byggnaden, i minimalistisk stil, skakar om betraktaren och öppnar våra ögon för hur modern arkitektur – när den är som bäst – kan berika vårt boende och den byggda miljön”.
Arkitektens egna tankar ser ut så här:
“Vi har renodlat kontrasten med omgivningen, dels för en skulptural verkan men lika viktigt för att understryka skönheten i omgivningens oregelbundenhet.”

5. Arenan är Ystads fulaste byggnad! 37 röster).

Arenan är Ystads fulaste byggnad.
Arenan är Ystads fulaste byggnad.

6-7. Pärlan (f.d. Hässleholmsporten) är Hässleholms fulaste byggnad! (35 röster).

Pärlan (f.d. Hässleholmsporten) är Hässleholms fulaste byggnad.
Pärlan (f.d. Hässleholmsporten) är Hässleholms fulaste byggnad.

6-7. Sparbanken Skåne är Eslövs fulaste byggnad! (35 röster).

Sparbanken Skåne är Eslövs fulaste byggnad.
Sparbanken Skåne är Eslövs fulaste byggnad.

8. Fojabs glas- och betongparasit på rådhuset (Kristianstad). Även framröstad som Sveriges fulaste nya byggnad år 2014 och personerna bakom bygget har även utnämnts till Sveriges största rivningsmarodörer. (34 röster).

Fojabs glas- och betongparasit på rådhuset är en av Kristianstads fulaste byggnader.
Fojabs glas- och betongparasit på rådhuset är en av Kristianstads fulaste byggnader.

9. Sockerlådorna på Tåstrupsgatan är Ängelholms fulaste byggnader! (30 röster).

Sockerlådorna på Tåstrupsgatan är Ängelholms fulaste byggnader.
Sockerlådorna på Tåstrupsgatan är Ängelholms fulaste byggnader.

10. Kommunhuset är Bromöllas fulaste byggnad! (29 röster).

Kommunhuset är Bromöllas fulaste byggnad.
Kommunhuset är Bromöllas fulaste byggnad.

11. Stadshuset är Höganäs fulaste byggnad! (26 röster).

Stadshuset är Höganäs fulaste byggnad.
Stadshuset är Höganäs fulaste byggnad.

12. Kommunhuset är Kävlinges fulaste byggnad! (25 röster).

Kommunhuset är Kävlinges fulaste byggnad.
Kommunhuset är Kävlinges fulaste byggnad.

Caroli City-komplexet är Malmös fulaste byggnad. (167 röster i egen deltävling). Malmö hade en egen tävling. Klicka för att läsa vilka som är Malmös fulaste byggnader

Caroli City är Malmös fulaste byggnad
Caroli City är Malmös fulaste byggnad

Domkyrkoforum är Lunds fulaste byggnad. (144 röster i egen deltävling). Lund hade en egen tävling. Klicka för att läsa vilka som är Lunds fulaste byggnader

Domkyrkoforum är Lunds fulaste byggnad!
Domkyrkoforum är Lunds fulaste byggnad!

Skandinaviska bankens låda (SEB-huset) är Helsingborgs fulaste byggnad. (119 röster i egen deltävling). Helsingborg hade en egen tävling. Klicka för att läsa vilka som är Helsingborgs vackraste byggnader

Skandinaviska bankens låda (SEB-huset) på Stortorget är Helsingborgs fulaste byggnad!
Skandinaviska bankens låda (SEB-huset) på Stortorget är Helsingborgs fulaste byggnad!

Övriga placeringar i Skåne

Här listas övriga byggnader i tävlingen som fick fem röster eller mer i Skånes tävling.

13. Milnergymnasiet (Kristianstad). 23 röster.
14. Glaslådan i rådhuskvarteret (Kristianstad). 22 röster.
15. Biblioteket (Lomma). 20 röster.
16. Falsterbo strandbad (Skanör-Falsterbo). 19 röster.
17. Valengallerian (Trelleborg). 18 röster.
18. Trehörningen (Kävlinge). 18 röster.
19. Polisstationen (Ängelholm). 16 röster.
20. Åhléns (Ängelholm). 16 röster.
21. De nybyggda gråa husen på Kolonigatan (Landskrona). 15 röster.
22. Stadshuset (Hässleholm). 15 röster.
23. Centralsjukhuset (Kristianstad). 14 röster.
24. Nyhemsskolan (Ängelholm). 13 röster.
25. Vattnets Hus (Ängelholm). 13 röster.
26. Kommunhuset (Hörby). 12 röster.
27. Stadshuset (Eslöv). 12 röster.
28. Jefasthuset (Höganäs). 11 röster.
29. ABKs nybygge Stenskeppet (Kristianstad). 11 röster.
30. Tuvelyckan, Hemmeslöv, (Båstad). 10 röster.
31. Idrottshallen (Landskrona). 10 röster.
32. Hotel Öresund (Landskrona). 10 röster.
33. Polisstationen (Trelleborg). 10 röster.
34. Framtidens Hus (Kristianstad). 9 röster.
35. Trekanten (Simrishamn). 8 röster.
36. Konstmuseet / Turistbyrån (Ystad). 8 röster.
37. Hotell Fritiden Ystad. 8 röster.
38. Biblioteket (Kristianstad). 8 röster.
39. KLF Silo (Åhus). 7 röster.
40. Polishuset (Eslöv). 7 röster.
41. Stadshuset (Landskrona). 6 röster.
42. Höghuset på Fröjdenborg (Landskrona). 6 röster.
43. Segehus 1 (Svedala). 6 röster.
44. Kommunhuset (Båstad). 5 röster.

FLER LISTOR
1. Skånes vackraste byggnader (klickbar länk)
2. Sveriges vackraste byggnader (klickbar länk)
3. Sveriges vackraste städer (klickbar länk)
4. Sveriges fulaste städer (klickbar länk)

VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår Facebookgrupp här

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.